img

Вести

Повратак ученика "Бранкове" школе са стручне праксе у Италији

img

Print

Група ученика и наставника Средње стручне школе „Бранко Радичевић“ из Руме боравила је две недеље (од 25.6. до 8.7. 2022.) на стручној пракси у фризерским салонима јужне Италије у Reggio di Calabria које је финансирала ЕУ у оквиру програма Erasmus+ кроз први акредитовани пројекат ове школе који носи назив „Праксом се издвајамо, знањем се поносимо“.

Ученици фризерског смера су учили у најмодернијим италијанским фризерским салонима технике шишања, фарбања, неге косе и одржавања радног простора те моделе комуникације са муштеријама. Исто тако наставници су посматрали рад колега у струци и из истих тема подизали компентенције. Они ће у наредном периоду ширити своја знања на колеге у струци, а ученици ће показати научено својим вршњацима из смера како у Руми тако и у околини. Сви су стекли вредне Europass сертификате као доказ њиховом учењу који ће им користити при запошљавању након школовања. Овим програмом омогућено је да неки ученици по први пут путују у иностранство, осете дух и културу других народа, уче страни језик кроз рад и друже се. Ово је трећи пут да ученици ове школе путују у неку земљу ЕУ на стручну праксу по Erasmus+ програму који је у потпуности бесплатан за њих.

"Обука је протекла са врло интензивним радом како ученика, тако и наставника. Културолиошки обиласци, смештај, храна, готопримство домаћина су били на завидном нивоу, а сви су побољшали своје познавање енглеског језика на којем је текла комуникација. Након две недеље у Италији разумеју и нешто италијанског језика који су се трудили да савладају. Домаћини су били из организације V.E.M. која је обезбедила смештај и обуку наставника и ученика са којима имамо сарадњу од 2017. године. У септембру ове године очекујемо да ћемо упутити другу групу ученика и наставника правно-пословног смера на исту дестинацију да би обавили стручну праксу по истом пројекту. У наредним годинама подизаћемо стручност ученика и наставника наше школе, обогатити знањем из европских земаља кроз пројекте из овог програма.", рекла је Даниела Васић, координатор Erasmus+ програма у ССШ “Бранко Радичевић“ Рума.
donor
donor
donor
donor