img

Вести

Литија – Ход у част Пресвете Богородице Млекопитатељнице

img

Print

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија у Руму је са Свете Горе донета копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице. Нови Храм који ће бити изграђен у излетишту Борковац биће посвећен овој икони.

Јуче је у Руми уприличена велика Литија – Ход у част Пресвете Богородице кроз Руму. Литија је кренула из Храма силаска Светог Духа на апостоле ка Борковцу. Исте вечери, Његово Преосвештенство Епископ сремски Гоподин Василије, осветио је звона и крст у Борковцу, на месту где се подиже нови Храм Мајке Божије.

"Велика нам је част да као представници локалне самоуправе учествујемо у овој литији, што ћемо допринети на свој начин изградњи ове православне цркве и што ћемо се молити Богу и надати се да ће нам пресвета Богородица подарити милост и здравље", изјавила је председница Општине Рума, Александра Ћирић.

Икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице, по усменом предању, налазила се у Лаври Светог Саве Освећеног, недалеко од Јерусалима. Светитељ је пред своју смрт пророчки говорио да ће после много времена Лавру походити један монах по имену Сава, коме они треба као благослов да дају икону Млекопитатељницу и игумански штап. Заиста, након 7 векова Св. Сава, први Архиепископ српски, походио је ово свето место и по завештању Св. Саве Освећеног, на дар је добио икону Млекопитатељницу коју је поставио на иконостас поснице-типикарнице у Кареји на Светој Гори. Посницу је посветио Св. Сави Освећеном у знак благодарности и благослова којег је удостојен.
donor
donor
donor
donor