img

Вести

Извештај са LXVII седнице Општинског већа

img

Print

Данас је у Градској кући одржана 67. седница Општинског већа Општине Рума на којој су донете две нове одлуке: Одлука о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу својстава зграда на територији Општине Рума и Одлука о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела.

Председница Општине Рума, Александра Ћирић је појаснила да је прва одлука - субвенционисање од стране Општине за уређење и реконструкцију фасада, до сада и постојала, али никада није заживела из разлога што је била на неки начин ограничена у финансијском смислу, ограничена у смислу објеката који су имали право да конкуришу за ову субвенцију.

"Реч је о субвенционисању стамбених зграда, али и других објеката у централном градском језгру. Ово радимо у циљу уређења и заштите наше културне баштине односно централног градског језгра које само по себи када се уреди може да буде једна уређена, културна, историјска целина. Већ сада су ови објекти који се налазе у Главној улици, ту пре свега мислим на грађанске куће са краја 19. века, стављене на листу заштите споменика културе, а самим тим пошто су прилично девастиране и није улагано у њих претходних неколико деценија, ми смо одлучили да из буџета Општине Рума издвојимо средства како би их заштитили, обновили, реконструисали и имали једну уређену централну градску зону. На овој позицији за уређење фасаде издвојили смо 12 милиона динара. Желели смо и циљ нам је да кренемо од уређења централне градске зоне, стамбених зграда у самом центру и грађанских кућа у самом центру града, а када то урадимо прелазимо и на ободна подручја наше општине. Биће формирана комисија од стручних, компетентних људи који ће се бавити комплексим питањима, очекује нас један дуг и тежак посао, али када се то реализује бићемо сви поносни на то што смо уложили толико труда и што ће Рума добити леп изглед", изјавила је председница Ћирић и додала да у поређењу са другим општинама и градовима који се баве овим питањима, Општина Рума ће издвајати максималан износ средстава, износ се креће до 95 процената.

На седници је донето и Решење о образовању Комисије за споменичка обележја Општине Рума.

"Није било разумевања и фигуративно речено потребе да се претходних деценија неко бави тиме што је од виталног значаја, што је заиста веома потребно чувати своје наслеђе. Сада смо дошли у ситуацију да морамо да се бавимо својом културном баштином. Комисија за споменичко обележје ће се бавити подизањем, потреби подизања споменика, њиховом месту где ће бити подизани, чувању, неговању, али и такође бризи да дође до вандализма на овим споменичким обележјима. У ову Одлуку су унети и мурали. Мурали су вид савремене, модерне уметности, заиста лепо изгледају на великим површинама, али смо суочени да је пре два месеца на самом центру освануо мурал који није баш прикладног садржаја. Мурал говори о отетим бебама. Пошто није постојала у том тренутку Одлука, ни комисија која се бави тим питањима ми не можемо ништа да по том питању урадимо. Немамо ништа против, то је једна деликатна, осетљива тема за расправу и за изношење, али када је то већ нажалост тако, постоје такви случајеви, није прикладно да се да та тема, тако јавно и на такав начин објављује у виду мурала. То је један од разлога између осталог зашто се ова комисија формира, управо да би се бавила оваквим проблемима када се јави", рекла је председница Ћирић.

Чланови Општинског већа донели су Одлуку о расписивању јавног конкурса за избор крајњих корисника за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова. Износ који Општина суфинансира је 13,5 милиона динара, а 13,5 милиона динара суфинансира Управа за подстицање унапређења енергетске ефикасности.

Општинско веће је на седници одржаној 27.6.2022. године донело Одлуку о избору привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације.

Укупан износ средстава је 30 милиона динара, од тога 3 милиона динара издваја се за соларне плоче што ће бити предмет другог конкурса. Јавни позив од 12. јула до 9. августа.

На 24. седници Скупштине општине Рума усвојен је Други ребаланс буџета на основу којег се мења План јавних набавки. На данашњој седници је усвојена Измена плана јавних набавки Општинске управе Општине Рума за 2022. годину.

Данас су усвојене молбе за финансијску помоћ Ловачког удружења "Фазан" Доњи Петровци, Удружења ECOrganization Рума, Ватрогасног друштва "Никинци" и КУД "Бисер" Путинци. Усвојен је захтев Надзорног одбора ЈП "Водовод" о расподели добити за 2021. годину. Именовани су чланови Савета за управљање миграцијама и трајна решења. Усвојен је Правилник о ближим условима, поступку остваривања права и висини субвенције у градском, приградском и међумесном превозу. Усвојено је Решење о одређивању мртвозорника на територији Општине Рума. Такође, усвојена је измена Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта.
donor
donor
donor
donor