img

Вести

Трибина посвећана 72. специјалној бригади и важности поновног враћања редовног служења војног рока

img

Print

Поводом јубилеја 30 година од формирања јединице у Руми је данас у Културном центру "Брана Црнчевић" одржана изложба, пројекција филма и трибина посвећенa 72. специјалној бригади Војске Србије.

Генерал Милорад Ступар, први командант 72.специјалне  бригаде и данашњи председник Удружења ветерана 72. специјалне бригаде већ дужи временски период обилази нашу земљу са циљем промоције 72. специјалне бригаде, јер је та бригада, како је рекао, била елита над елитама, најјача у војсци.

72. специјална бригада је формирана у вихору грађанског и верског рата са циљем да брани наш народ где год да је он угрожен, казао је генерал Ступар и оценио да су њу чинили увек они најбољи.

"Није било довољно да је неко физички спреман, војнички оспособљен, има још једна компонента која и дан данас краси ову бригаду, а то је добровољност. Ми смо извели десетине специјалних операција, о њима се мало зна јер је суштина специјалне операције тајност. Данас смо у Руми говорили и о важности и потреби враћања обавезног служења војног рока са оружјем. Не смемо дозволити да нам у случају евентуалних оружаних сукоба људи гину, јер нису прошли основну војну обуку. То је од виталног значаја за нашу земљу, за нашу будућност", изјавио је генерал Ступар.

"Имиџ елите над елитама 72. специјална бригада је потврдила и 1998. године операцијама на Косову и Метохији, када смо у потпуности јужну српску покрајину очистили од терористичке ОВК. Били смо ту и за време НАТО агресије, увек кад је за то било потребе. Ипак, морам рећи да захваљујући злим људима који су владали Србијом после бомбардовања, ми смо расформирани и претворени у безимену бригаду специјалних дејстава, да би се одлуком врховног команданта и председника Србије Александра Вучића пре две године вратили својој традицији. Србија мора да негује своју традицију, да поштује своје хероје. Зато смо ми и организовали изложбу и свако ко хоће да буде припадник 72. специјалне бригаде мора прво у нашем музеју да се упозна са нашом историјом, са коренима бригаде, из истог разлога смо снимили и документарни филм који је данас наишао на добре реакције Румљана", казао је генерал Ступар.

Данашњем догађају у препуној Конфенцијској сали КЦ-а присуствовала је и председница Општине Рума Александра Ћирић, која је и сама учествовала у научним скуповима који су се тицали историјског наслеђа српских бораца.

"Генерал Ступар се са својим сарадницима залаже за поновно увођење служења редовног војног рока у нашој земљи. Они се овом темом баве већ неколико година, а прошле године и ја заједно са њима сам учествовала на научном скупу пишући рад на ову тему "Српски борац на Сремском фронту". Заправо хтели смо да покажемо колико необученост војника може довести до катастрофалних последица и катастрофалних губитака. Такав случај је био и на Сремском фронту где је погинуло према званичној статистици 13 хиљада војника, углавном су то били необучени младићи који су имали 17-18 година и прву обуку су имали на самом фронту. Да се не би поновиле такве грешке и такве катастрофалне последице генерал Ступар се због тога залаже за то да се у Србији поново уведе обавезни војни рок. Ми смо као Општина подржали овај пројекат и зато смо се сви заједно данас овде окупили и да подржимо и настојимо и даље да их подржавамо у овој њиховој борби и идеји која је заиста правична", истакла је председница Ћирић.

По отварању изложбе "72. бригада некад и сад", и пројекције документарног филма "Славна 72. бригада", одржана је и јавна трибина на којој се говорило не само о поновном увођењу  војног рока, него и свеукупном положају у друштву људи који су када је то требало бранили нашу земљу и слободу.
donor
donor
donor
donor