img

Вести

Обележен Дан борца

img

Print

Представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а и сродних борачких организациjа положили су данас венце на Градском гробљу у Руми, на споменик жртвама из Другог светског рата.

Ми смо и данас на овом месту сећања одали почаст жртвама фашизма поводом 4. јула дана када је 1941. године донета одлука да се приступи организованом оружаном отпору окупатору, рекао је председник Скупштине општине Рума, Стеван Ковачевић.

"Важно је што смо се данас окупили на овом месту да бисмо подсетили на величину жртве коју је наш народ платио за мир и слободу, али важно је и због тога да бисмо подсетили да је мир потрошан, а да је слобода крхка, да морамо стално подсећати на страдања и цену коју је  наш народ платио за мир и слободу јер уколико ми то не учинимо силе зла које никад не бивају поражене, само бивају привремено повучене, враћају се на историјску позорницу. Нажалост ми смо данас сведоци да неки барјаци против којих смо се борили од 1941. до 1945. године, за које смо сматрали да су заувек отишли у прошлости и данас на појединим ратиштима су знамење за које ступају неке војске. Управо због тога је допринос оваквих манифестација неговање сећања на традицију и опомена шта нам се може догодити уколико заборавимо на своје слободарске идеје и слободарску традицију наших предака. Наша је обавеза да млађе генерације подсећамо на све жртве и цену која је плаћена за слободу", изјавио је Ковачевић.

Присутнима се обратио и председник општинског СУБНОР-а Томислав Милић.

"Поклонимо се сенима  наших бораца антифашиста који су уградили своје животе у темеље слободе у којој данас уживамо. На историјској седници Политбироа ЦК КПЈ у Београду донета је одлука о подизању устанка народа Југославије против фашистичких завојевача. Капитулацијом Краљевине Југославије 17. априла 1941. наша држава је распарчана у неколико окупационих зона. Већ 7. јула у Белој Цркви пукла је прва пушка. Српски народ је први устао у поробљеној Европи против фашизма који је претио да пороби цео свет", рекао је Милић.
donor
donor
donor
donor