Румска Скупштина донела одлуку: Од 1. јануара бесплатни вртићи за сву децу

величина слова

20. децембар 2017.

Predsednik Sladjan MančićРумска локална самоуправа ће од наредне године сносити све трошкове боравка деце у вртићима, потврђено је на данашњој седници Скупштине Општине Рума. Ова несвакидашња Одлука наишла је на опште одобравање јавности, али и одборника позиције и опозиције у локалном парламенту.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је казао да овај пионирски подухват румске локалне самоуправе није инициран жељом да се у нечему буде први у Србији, већ да се грађанима изађе у сусрет и омогуће што бољи услови за живот.

"Нити смо проверавали да ли смо први у Србији који ће ову Одлуку спровести, нити нас то занима. Такође, ова Одлука није мотивисана било каквим прикупљањем поена у преизборној кампањи, јер сви знамо да смо у првој половини мандата и да избори нису ни на видику. Стабилан буџет и економски развој нашег града, који више нико не може да оспори, су нам омогућили да донесемо једну овакву Одлуку која ће сигурно значити грађанима. Неко ће рећи да 3.000 динара на месечном нивоу није много, међутим, када имате двоје деце и када један месец не платите вртић, у наредном месецу сте већ у проблему и треба измирити дуговање. Поносни смо на Одлуку која је данас донета и она је најбољи показатељ односа који ова локална самоуправа има према грађанима", изјавио је Манчић.

Општина Рума је до сада финансирала 80% трошка боравка деце у вртићу, а сада ће издвојити додатних 40 милиона динара буџетских средстава којим ће се обезбедити финансирање целокупног трошка, тако да ће сва деца бесплатно похађати вртић.

Први човек русмке општине истиче и да ће у наредној години бити решен и проблем листе чекања, захваљујући пројекту изградње II фазе вртића "Коцкица".

"Близу 100 деце је тренутно на листи чекања и то је наш највећи проблем, а не финансирање Одлуке о бесплатном вртићу. Ми смо пројекат изградње II фазе вртића "Коцкица" урадили, имамо обећања Покрајине да ће крајем јануара бити расписан конкурс где је могуће обезбедити средства за финансирање. Процена је да ће нам за то бити потребно 50 или 60 милиона динара, но, једно је сигурно да је локална самоуправа спремна да овај пројекат реализује и он је сада први на листи приоритета када је реч о предшколском образовању", поручио је Манчић.

Председник Манчић је рекао да ће поред деце на листи чекања у новом објекту "Коцкице" бити места и за ону децу која сада похађају вртић у објектима који су више привременог карактера и да ће нови објекат понудити далеко боље услове за боравак.

Вртиће у Општини Рума похађа око 1.300 малишана.

Општина Рума је позвала родитеље да измире евентуална своја дуговања за 2017. годину.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001