Већи број парова ће имати могућност за вантелесну оплодњу о трошку Општине Рума

величина слова

14. децембар 2017.

Sladjan MancicОпштина Рума наставља са унапређењем донетих мера за подстицај рађања. Јуче је на седници Већа XLIV донета Одлуке о изменама и допунама Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, којом ће бити проширен обухват жена које ће имати право на вантелесну оплодњу. И првобитна Одлука је наишла на добар пријем јавности, јер је у Србији старосна граница за жене подигнута са 40 на 42 године, а Рума нуди могућност свим женама, које испуне једноставне критеријуме, да остваре право на још један покушај вантелесне оплодње до ненавршене 44 године.

Ипак, румска локална самоуправа је нашла простора за побољшање Одлуке и јучерашњим Изменама и допунама Одлуке је укинуто ограничење да право на накнаду трошкова имају жене које нису рађале или су родиле једно дете, јер је ово ограничење у супротности са популационим карактером ове Одлуке. Ако је циљ доношења Одлуке повећање наталитета, свеједно је да ли је рођено дете прво, друго, треће... по реду рођења. Заправо, код жена које су већ рађале постоје веће шансе за успех вантелесне оплодње.

"Покушавамо да дамо свој допринос у борби за већи наталитет, јер је то наш национални, а не само локални проблем. Претходном Одлуком смо финансирали само један покушај (четврти) вантелесне оплодње о трошку локалне самоуправе, сада смо омогућили паровима да се у случају неуспешног третмана могу јавити и у наредним годинама и поново покушати вантелесну оплодњу о трошку Општине Рума. Средства за ову Одлуку су обезбеђења у буџету за 2018. годину, а издвајаћемо 220.000 динара по вантелесној оплодњи. Надамо се сви да ће што више парова добити потомство и то ће бити највећа сатисфакција и бенефит за нашу општину", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 

Подсетимо, Општина Рума од прошле године финансира четврти покушај вантелесне оплодње. Основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, а право имају и парови који су одбијени од стране Републичке комисије, а према медицинском налазу вантелесна оплодња је једини начин да дођу до жељене трудноће.

У склопу афирмативних мера подстицања наталитета Општина Рума издваја и средства на финансијску помоћ незапосленим породиљама, родитељски додатак за прво рођено дете, уместо 20.000 динара, сада износи 30.000 динара, а од јануара 2018. године сва деца ће имати бесплатан боравак у вртићу.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001