Од јануара у Руми вртићи бесплатни за сву децу

величина слова

13. децембар 2017.

Predsednik MančićОпштина Рума је на данашњој седници Већа започела пионирски подухват који има за циљ обезбеђивање бесплатног вртића за сву децу из наше општине. Једногласно је усвојена Одлука о бесплатном боравку деце у Установи за предшколско васпитање и образовање "Полетарац" у Руми , по којој ће целокупно финансирање боравка деце у вртићу сносити Општина Рума.

Након што ова Одлука наредне недеље прође кроз скупштинску процедуру Општина Рума ће постати можда и једина локална самоуправа у Србији у којој ће сва деца имати бесплатан боравак у вртићу.

Подсетимо, до сада су родитељи за прво и друго дете плаћали по 3.000 динара, а и та цена је била једна од најнижих у Србији и није мењана годинама. Ипак, председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да локална самоуправа има потенцијала да омогући свој деци бесплатан боравак у вртићу, што ће умногоме растеретити кућне буџете родитеља.

"Не ради се о никаквој политичкој кампањи или предизборној причи, једноставно Општина Рума је финансијски значајно ојачала, у протеклих пар година смо стабилизовали буџет и сада су се стекли услови да омогућимо бесплатан вртић деци. Родитељима са нижим примањима, поготово ако имају двоје деце у вртићу, ова Одлука ће много значити, али сигуран сам и свим осталим. Понашамо се крајне друштвено одговорно и имамо вољу да помогнемо нашим грађанима. Ово је сигурно из више аспеката, јер узимамо у обзир и проблем наталитета, значајна Одлука за нашу општину", изјавио је председник Манчић.

Први човек румске општине је казао да ова Одлука обухвата преко 1.000 деце, те да су њом јасно дефинисане обавезе УПВО "Полетарац", а да се подразумева и контролисање броја деце који похађа предшколску установу и трошење средстава. Изградња друге фазе вртића "Коцкица", планирана за 2018. годину, избрисала би листе чекања и омогућила места за све румске малишане.

"Убрзали смо административне процедуре везане за изградњу друге фазе вртића "Коцкица", јер смо добили уверавања од Владе АП Војводине да су вољни да нам помогну. У јануару ће у Покрајини бити расписан конкурс на који ћемо кандидовати финансирање радова у "Коцкици" и суфинансирање уређења Главне улице у Руми. По евиденцији имамо 86 деце на листи чекања, сада је тај број вероватно и близу 100. У сваком случају ако сви испоштују све договоре верујем да ћемо са доградњом вртића решити тај проблем", рекао је Манчић.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001