Почетак сарадње Руме и кинеског града Нантонга

величина слова

8. децембар 2017.

Привредно политичка делегација вишемилионског кинеског града Нантонга (Покрајина Ђангсу, НР Кина) посетила је данас Општину Рума. Делегацију предвођену замеником председника општине Нантонг Маом Сјаопингом, у Градској кући у Руми, угостио је председник Општине Рума Слађан Манчић са својим сарадницима.

Поред представника Општине Рума састанку су присуствовали републички и покрајински званичници, представници покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Савета за сарадњу са Русијом и Кином, као и представници Асоцијације кинеских привредника Србије и Војводине.

Први човек румске локалне самоуправе Слађан Манчић је рекао да Општина Рума жели да да свој допринос наставку унапређења економских односа двеју држава, тако да је централна тема данашњег састанка било остваривање шире сарадње у будућности.

На састанку су презентовани економски потенцијали Општине Рума, радне зоне, ресурси. Посебно је представљена текстилна индустрија која има велику традицију у Руми, а један је од адута и кинеског града Нантонга.

"Поносни смо што се поред Новог Сада и Београда висока кинеска делагација одлучила да посети у Србији још и Руму. Представници града Нантонга су упознати са економским просперитетом Руме, јер су имали директне информације од њихових привредника који овде послују, а ту пре свега мислим на компанију "HealtCare Europe". Кинеска делегација је показала интересовање за грађевинарство и то ће сигурно бити тема наредних састанака и обострана жеља је да се ови састанци крунишу инвестицијама. Дао сам гаранције кинеским привредницима да наша администрација професионално и брзо решава све појединости у вези инвестиција, али да наша држава субвенционише све оне добре пројекте", изјавио је Манчић.

Представници Нантонга су изразили задовољство након првог састанка и поручили да им је жеља продубљивање односа две државе у области инфраструктуре, пољопривреде, телекомуникација, културе, туризма, а да су посебно заинтересовани за унапређење сарадње кинеских и српских градова. 

Након званичног састанка челни људи Руме и Нантонга разменили су традиционалне поклоне.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001