Отворена изложба "270 година Румског вашара (1747 - 2017)"

величина слова

13. октобар 2017.

Изложбом "270 година Румског вашара (1747 - 2017)" Завичајни музеј Рума је заокружио прославу великог јубилеја надалеко чувеног вашара у Руми.

Подсетимо овог месеца је у музеју одржан и стручни скуп са темом "Традиција вашара и сабора у Србији", а такође је промовисан и филм о Румском вашару у продукцији Завичајног музеја Рума и Ворки тима Рума.

Синоћном изложбом апострофиран је значај вашара за Руму јер је он граду омогућио да добије инфраструктуру, школство, суд, здравствене установе и достигне данашњи изглед и значај у региону.

Захваљујући вашару и свом географском положају Рума се муњевитом брзином развила од малог новоустановљеног места до значајног регионалног центра. Вашар је постао замајац привреде у Руми. Сагледавајући целокупну историју града, не постоји тако снажан фактор који је трајно и континуирано определио његов прогрес као вашар, казала је директорица Завичајног музеја Рума Снежана Јанковић.

"Управо су ове сајамске привилегије, које су добијене од царице Марије Терезије, омогућиле развој града и пре свега захваљујући вашару Рума се развила и постала једно од централних места за трговину на самој граници два царства. Трговина је условила развој занатства, али и пољопривреде. Могућност пласмана пољопривредних и занатских производа био је један снажан замајац развоју града. Кроз векове на овим просторима много се тога мењало, али је једна ствар остајала иста а то је Румски вашар", рекла је директорица Јанковић и на крају обраћања упутила захвалност Милутину Ђуричићу и породицама Сабо и Вујанић који су за потребе изложбе уступили бројне предмете за изложбу и на тај начин помогли да се на што бољи илустративан начин презентује Румски вашар.

О значају вашара говорила је и кустос етнолог Завичајног музеја Јелена Арсеновић.

"У културолошком смислу вашар се постепено трансформише из народног у масовно окупљање, из заједнице у медијски пропраћен спектакл, из народне у масовну културу.

Данас вашар није само привредна манифестације већ и својеврсни бренд града, а сви су сложни у оцени да и поред своје времешности, сада броји 270 година, не губу привлачност.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001