"Партиципативно буџетирање" - Пет пројектних идеја са највећим бројем гласова улази у буџет за 2018. годину

величина слова

4. октобар 2017.

Konferencija za medijeУз упућену захвалност грађанима Општине Рума који су узели учешће у пројекту "Партиципативно буџетирање" и медијима који су о овом значајном пројекту Општине Рума извештавали, Тим за Партиципативно буџетирање је данас у Градској кући обелоданио резултате гласања.

Координатор Тима Драган Косановић сматра да је овогодишње укључивање грађана у креирање буџета за 2018. годину, кроз пројекат "Партиципативно буџетирање" надмашило прошлогодишњи пројекат, што је добро јер се пројекат из године у годину подиже на виши ниво.

Иако је ове године рок за гласање био нешто краћи(од 20. до 30. септембра) у односу на претходну годину када је гласање трајало пуне две седмице, гласало је чак 3068 грађана, што је за око 500 више у односу на лане, нагласио је Косановић.

"Већ три године заједно са грађанима и медијима радимо на афирмацији овог пројекта, чији је главни циљ укључивање грађана у креирање општинског буџета и њихово упознавање са буџетским процесом. Чињеница да је ове године још већи број грађана узео учешће у предлагању пројектних идеја, а касније и у самом гласању за најбоље нас све веома радује. Посебно нам је драго јер смо се на терену уверили колико су грађани упознати са Партиципативним буџетирањем и да несебично желе да дају свој допринос једном добром пројекту, али и да га унапреде саветима, које ћемо ми као Тим свакако применити у наредним годинама", истакао је Косановић.

Rezultati glasanjaОд 3.068 грађана колико их је гласало у кутије је убачено 3.039 важећих гласачких листића и 29 неважећих листића. На 3.039 важећих листића, пребројано је 9.117 гласова(да би листић био важећи било је потребно заокружити по три предлога), а Општина Рума ће у буџет за наредну годину уврстити пет са највише гласова.

Куриозитет је да су свих пет победничких пројеката добили појединачно преко 1.000 гласова.

Листа предлога и број гласова:

1. Мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Малим Радинцима -   1641 гласова;

2. Изградња лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља Рума -1634 гласова;

3. Уређење центра села Платичево - 1318 гласова;

4. Ормарићи за ђаке у школама: "Иво Лола Рибар", "Душан Јерковић" и "Змај Јова Јовановић" - 1110 гласова;     

5. Изградња парка у центру села Вогањ - 1002 гласова;

6. Адаптација и сређивање отвореног спортског терена код Дома здравља (подлоге на кошаркашком терену) и дечијег игралишта  - 969 гласова;

7. Обнова дечијих игралишта у Лењиновој и Косовској улици у Руми- 962 гласова;

8. Изградња еко-учионице у Пољопривредној школи - 481 гласова;

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001