Румфест 2017

величина слова

2. август 2017.

Седму годину заредом, заказана за 2. и 3. август 2017. године, манифестација „Румфест“ ће и ове године обогатити  програм „Културног лета“  и употпунити садржаје који се нуде суграђанима и посетиоцима Руме.

Кроз овакве манифестације цела општина уједно добија могућност да представи културну баштину, традиционалне занате, обичаје и локалне производе, нарочито вина и месне прерађевине. На тај начин се директном промоцијом подстиче њихово очување. Сходно томе, посебно обележје овогодишњег „Румфеста“ је обележавање јубилеја, 270 година постојања румског Вашара. Давне 1747. године царица Марија Терезија је кроз посебну привилегију установила четири датума за одржавање Вашара. Од прошлости према садашњости Вашар је проширио датуме одржавања и данас се одржава сваког 2. и  3. у месецу и представља својеврстан бренд наше општине. У ова два дана у Руми се окупи око 30.000 људи из различитих делова региона, тражећи и пазарећи према жељи и потреби, а у понуди је буквално све, од игле до локомотиве. Туристичка организација општине Рума је зато одлучила да овогодишњи „Румфест“ посвети вековном симболу Руме, преклапајући датуме и организујући догађаје који ће Вашар представити на најбољи начин и сликом пренети са Вашаришта на Градски трг, односно у Културни центар „Брана Црнчевић“. Од 3. до 5. августа у холу Културног центра у Руми, посетиоци ће моћи да погледају изложбу фотографија инспирисаних Вашаром, а забележених оком фотографа аматера нашег града. На овој изложби  могу се погледати и фотографије настале за време одржавања „43. Борковачке колоније“ одржане 2015. године у организации Завичајног музеја Рума, са темама Вашар,  Фијакеријада и пејзажи Руме и околине, кроз уметничку фотографију као начин изражавања.

 Винска улица постављена на Градском тргу својим садржајима традиционално обогаћује „Румфест“.

Као и претходних година и овогодишњи „Румфест“, својим присуством увеличаће представници неколико удружења винских витезова, који ће своју IV Конферецију одржати управо у нашем граду. За завршетак оба дана манифестације организатор је обезбедио богат културно – уметнички програм.

Позивамо Вас да посетите „Румфест“ и изаберете нешто за Вас – вино, изложбу, концерт или оно већ проверено: од свега по мало!

Програм:


2.8.2017. године, Градски трг Рума, од 10.00 до 23.00  – Винска улица
21.00 –  концерт Јелене Томашевић и НС Биг Бенда


3.8.2017. године, Градски трг Рума, од 10.00 до 23.00  Винска улица
21.00 – Концерт групе „Гарави сокак“


3.8. – 5.8.2017. године, Културни центар „Брана Црнчевић“, Рума
Изложба фотографија са мотивима Вашара

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001