Articles

Мурал у Гимназији у част пријатељства Руме и Берзенбрика

величина слова

27. јун 2017.

У оквиру своје петодневне посете Руми делегација немачког града Берзенбрика посетила је данас и Гимназију "Стеван Пузић". Румска Гимназија и Гимназија у Берзенбрику су већ успоставиле значајну сарадњу, захваљујући којој су ученици из Руме прошле године и посетили град на северозападу Немачке.

Ипак, овог пута разлог за посету немачке делегације, коју махом чине средњошколци, није био мотивисан разменом искустава у образовању.

Наиме, од пре неколико дана румску Гимназију краси мурал посвећен пријатељству два града, који су осликали улични уметници из румског удружења "Проактив Фамилија".

"Удружење уметника Проактив Фамилија се против вандализма бори осликавањем малих уметничких дела на јавним површинама нашег града. Подстакнути сарадњом коју су успоставили Рума и Берзенбрик млади улични уметници су дошли на идеју да осликају један мурал у Гимназији, који је заправо спој мотива два града. Њихову идеју да ураде мурал је Општина Рума прихватила са радошћу и он ће, верујем, сведочити о трајном пријатељству и јаким везама које су успостављене између Руме и Берзенбрика", рекао је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

Председник Удружења "Градимо мостове" др Жељко Драгић сматра да сарадња српског и немачког града расте из дана у дан.

"Када напоре наше две локалне самоуправе препознају удружења на локалу и самоиницијативно одлуче да дају свој допринос продубљивању пријатељства, онда је то за сваку похвалу. Наша мисија и јесте да спајамо младе и да на њима темељимо будућу сарадњу. Мурал нас је одушевио и на лицу места нам се јавила идеја да уметнике из Проактив Фамилије угостимо у септембру у Берзенбрику и да они у нашем граду осликају исти такав мурал", рекао је Драгић.

Представници организације Градимо мост др Жељко Драгић и Хари Киндт поклонили су директорици румске Гимназије Бранислави Коњевић заставу Европске уније као симбол мултикултуралности и сарадње међу народима.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian