Одржан "Дан поља стрних жита"

величина слова

16. јун 2017.

Dan poljaИ ове године велики број пољопривредника из румске и околних општина посетио је традиционалну манифестацију Пољопривредне стручне службе из Руме "Дан поља стрних жита и хербицидних огледа".

На огледним парцелама пољопривредници су имали могућност да виде на делу 43 сорте различитих семенских кућа. Највећи удео има пшеница, а поред ње су ту и јечам, раж, тритикал, овас и крупник.

Усеви се налазе на огледним парцелама од 6 ари, што је довољна површина да се сагледа вредност сорте и потенцијал за принос, сматра Горан Дробњак саветодавац Пољопривредне стручне службе у Руми.

 

Goran Drobnjak"Ово је прилика да се пољопривредни произвођачи међусобно нађу, упознају, размене искуства. Ту су и представници семенских кућа, хемијских кућа, минералних ђубрива тако да је то добра прилика да се размене искуства везана за ову производњу. Функција нас из пољопривредне стручне службе јесте да помогнемо пољопривредним произвођачима везано за било који проблем у њиховој производњи. У току целе године могу нам се обратити и велики број њих и користи те савете који су бесплатни", рекао је Дробњак.

Гаја Нинковић пољопривредник из Стејановаца редовно, већ годинама посећује Дане поља у организацији Пољопривредне стручне службе у Руми.

Gaja Ninkovic"За мене лично Дан поља много значи, зато сваке године и долазим овде. Презентују нам се нове сорте, стране сорте са којима још увек нису довољно упознати наши пољопривредници и то је добра прилика да на огледним пољима видимо квалитет усева. Када се одлучим да испробам неку нову сорту увек прве године сејем мање површине. Наравно велики утицај на род имају временске прилике и стога ове године можемо очекивати просечне приносе, неће бити рекорда", казао је Нинковић, који обрађује око 40 јутара земљишта под пшеницом, кукурузом и сунцокретом.

Након жетве ПСС Рума извршиће мерење сваке сорте и ти подаци биће доступни пољопривредницима, као препорука при избору асортимента.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001