Гости из Берзенбрика посетили румску Гимназију и упознали се са историјом, али и духовним наслеђем града

величина слова

8. мај 2017.

Обиласком једне од најугледнијих образовних установа у нашој земљи, румске Гимназије "Стеван Пузић", одборници Скупштине у немачком граду Берзенбрику данас су започели своју посету Општини Рума. Са образовним системом у Србији, историјом румске Гимназије и знаменитим Румљанима коју су похађали ову школу, госте из немачке савезне државе Доња Саксонија је упознала директорица Гимназије "Стеван Пузић" Бранислава Коњевић.

Високи званичници из немачке локалне самоуправе посетили су данас и православну цркву Сошествија Светог Духа у центру Руме и румску римокароличку цркву Уздизања Светог крижa.

У православном храму се тренутно изводе радови на обнови цркве и рестаурацији иконостаса и унутрашности, који се махом финансирају из општинског буџета, о чему је говорио и протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

О историјату римокатоличке цркве у Руми и немачком становништву у нашем граду беседио је Марко Мијић, члан Пасторалног већа цркве Уздизања Светог крижa. У данашњој улози преводиоца са српског језика на немачки нашао се др Жељко Драгић, одборник у Скупштини Берзенбрика и председник удружења "Градимо мостове", које руководи процесом братимљења Руме и Берзенбрика.

Председник Општине Рума Слађан Манчић и градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер положили су данас и венце гроб Фердинанда Ристера, некадашњег градоначелника Руме са почетка 20. века.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001