Словеначка делегација у посети Општини Рума - у првом плану сарадња у области школства

величина слова

6. мај 2017.

Poseta SlovenacaОпштина Рума и словеначка Општина Кочевје настављају успешну сарадњу,успостављању пре неколико година посредством Удружења Словенаца Срема "Емона" , чије је седиште у Руми.

Делегација Општине Кочевје предвођена градоначелником др Владимиром Пребиличем од јуче је у званичној посети нашој општини. У фокусу посете јесте сарадња у области школства, па су тако поред градоначелника Пребилича у Руми и представници словеначке Управе за школство и челни људи образовних установа у Кочевју. Њих су данас у Градској кући у Руми угостили председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Мислимо да је размена искустава у области образовања веома значајна, јерје словеначки систем школства доста напредовао и сигуран сам да постоје многе корисне ствари примењиве у нашим школама. Дакле,  у првом плану посете је школство, али смо отворени и за друге видове сарадње“ изјавио је председник СО Рума Ковачевић.

Gradonacelnik KocevjaГостима из Словеније данас су презентовани и потенцијали Општине  Рума, а представници словеначке општине су домаћинима предочили актуелности из Кочевја.

Кочевје је иначе највећа општина у Словенији, са око 20.000 становника, која је своју привреду базирала на шумарству. Ипак, у последњих неколико година у ту општину долази неколико значајних светских инвеститора што је обезбедило економски просперитет за тај јужни део Словеније.

Градоначелник Кочевја др Владимир Пребилич сматра да су млади људи најбоља полазна основа за сарадњу и да је зато прво усповљен контакт у области школства.

„Ми смо већ у Кочевју угостили ученике из Руме и сада планирамо узвратну посету наших ђака. Млади људи треба да праве мостове сарадње и пријатељства и ту смо сви заједно да им помогнемо. Упознат сам и са економски развојем Руме, ми такође имамо значајних страних инвеститора, па верујем да ћемо и на том плану имати много заједничких тема. Морам рећи и да је Општина Кочевје на најбољи могући начин искористила фондове ЕУ, тако да смо општинску буџет од 12 милиона евра, колико је износио пре 6 година, сада увећали на 25 милиона“, рекао је др Пребилич.

У понедељак 8. маја је заказано и потписивање Меморандума о сарадњи између ОШ „Змај Јова Јовановић“ у Руми и Школске управе Кочевја. 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001