Монтажне куће у Хртковцима за пет избегличких породица

величина слова

12. април 2017.

MontazneПет избегличких породица са територије Општине Рума данас је добило кључеве од монтажних кућа, чиме је након две деценије решено њихово стамбено питање. Радови су финансирани из буџета Републике Србије, а свих пет кућа изграђене су на општинском плацу у Хртковцима. Кључеве новим власницима данас је уручио Иван Гергинов помоћник комесара у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије(КИРС).

"У послу којим се ми бавимо у КИРС-у ретки су лепи и срећни тренуци. Углавном се свакодневно боримо да обезбедимо средства за лечење, за набавку огрева или школске опреме, јер живимо у продуженој избегличкој кризи, више од две деценије, што је недопустиво. Ипак, када положимо камен темељац за три зграде, као у Сремској Митровици, или доделимо монтажне куће као у Руми, онда смо веома срећни. Ми на дневном нивоу обезбеђујемо 4,7 стамбених решења, то је темпо који имамо од 1. јануара 2009. године. То је на први поглед јако лепо, међутим, треба нам још 18 година да тим темпом решимо све проблеме. Зато смо покренули и Регионални стамбени програм кроз који ћемо и ове године стамбено збринути значајан број избеглица које живе у румској општини", рекао је Гергинов.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је напоменуо да је локална самоуправа на различите начине суфинансирала стамбено збрињавање избеглих и интерно расељених лица. Заједнички са КИРС-ом куповане су сеоске куће, грађевински материјал и монтажне куће.

"Данас је за пет породица радостан дан, јер решавају своје најзначајније егзистенцијално питање, питање "крова над главом". Када је пет породица унапредило услове за живот, онда и локална заједница дели њихову радост. Захвалио бих се КИРС-у што смо партнерски успели да нађемо још један модел за решавање животних питања избеглих и прогнаних лица. Комесаријат је овог пута финансирао изградњу монтажних кућа, док је Општина Рума бесплатно доделила плацеве за ту намену", изјавио је Ковачевић.

Sladjana VuceticСлађана Вучетић самохрана мајка из Руме, каже да је предуго живела номадским животом и да док је човек млад некако то и подноси, али како године иду све је теже када немаш свој дом.

"Живим у Руми од 1995. године. До данас сам, са сином Николом(19), била подстанар. Радила сам дуги низ година као књиговођа, али сам недавно остала без посла. Ову кућу сам добила, не у пет до 12, већ у минут до 12, јер не знам како би плаћала кирију. Коначно са своје 53. године сам добила "кров над главом" и веома сам захвална и КИРС-у и Општини Рума", тврди Слађана Вучетић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001