Articles

H20 WR - Представљање водног потенцијала Општине Рума

величина слова

9. март 2017.

Посетом археолошком налазишту Гомолава данас је настављена реализације пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR" - који је финансиран од стране Европске уније.

Представници Општине Рума и градова који учествују на пројекту (Праг - Чешка, Нашице - Хрватска, Разлог - Бугарска, Сигет - Мађарска и Литија - Словенија) поред Гомолаве су посетили и заштићено водно станиште Бару Трсковачу код Платичева и обалу реке Саве код Кленка.

О Гомолави као примеру како вода може бити покретач за акције у заједници, говорио је Живко Рајаковић из хртковачког удружења "Римски дани". Рајаковић је госте упознао са праисторијским наслеђем Гомолаве, традиционалном манифестацијом "Римски дани", која се сваке године у септембру одржава у Хртковцима, али и са ерозијом земљишта на археолошком налазишту, које проузрокује река Сава.

"Сам локалитет се налази под заштитом државе као археолошко налазиште од изузетног значаја, али је и поред тога угрожен реком Савом која га спира, поготово у неколико последњих година. По информацијама које ја имам ускоро би требали почети радови на пројекту обалоутврде, што би било и дугорочно решење да се Гомолава заштити и да, захваљујући једном складном природном амбијенту којим доминира река Сава, омогућимо и туристичку експанзију овог локалитета", рекао је Рајаковић.

У Визиторском центру Баре Трсковача, представници Туристичке организације Општине Рума су госте из Европске уније упознали са биодиверзитетом заштићеног водног станишта и пројекатима заштите животне средине, са освртом на рурални развој.

Еколог Марија Ћуић је нагласила да Туристичка организација Општине Рума, као један од партнера у овом пројекту, тежи да кроз размену искустава дође до најбољег модела за даљу ревитализацију Баре Трсковаче, али и осталих водних ресусрса на територији наше општине.

Током радног дела посете Кленку представници ЈП "Водовод" су говорили о политикама Србије у вези са водама/квалитетом вода и проблемима који се могу појавити у водоснабдевању.

"Очување водних ресурса није само наш циљ, него и свих учесника на овом пројекту. Не смемо дозволити да у будућности својим деловањем угрозимо квалитет воде и зато је важно да заједно, у сарадњи са партнерским градовима на пројекту, пронађемо најбоље методе заштите водних ресурса", сматра Радослав Николић из ЈП "Водовод".

Партнери на пројекту су пренели искуства из својих земаља и упознали домаћине са политиком Европске уније у овој области. Чланови бугарске делегације из Разлога су током своје презентације акценат ставили на ванредне ситуације и одбрану од поплава.

За сутра у румском Хотелу "Парк" заказана радионица на којој ће се осмишљавати мере и одговори на изазове заштите животне средине, али и радити на развоју пројектних идеја у вези са заштитом становништва у хитним ситуацијама у случају временских непогода. Гости из пет земаља Европске уније ће обићи и румско излетиште Борковац, чиме ће и званично бити заокружен први пројектни догађај у оквиру Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова, који је ЕУ финансирала у износу од 142.500 евра.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian