Сарадња Руме и Берзенбрика - Немачка искуства за бољу заштиту животне средине

величина слова

20. јануар 2017.

EU projekatПредседник Општине Рума, Слађан Манчић и шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић боравили су у немачком граду Гелзенкирхену, где су учествовали у радионици у оквиру пилот фазе пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“.

На радионицама су учествовали повереници Европске уније и партнерства градова, као и представници преко 30 локалних самоуправа из Немачке, Србије и Босне и Херцеговине.

Стручни семинар је организовала Сервисна служба за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) Ингејџмент Глобал (Engagement Global) који ради по налогу Савезног министарства за привредну сарадњу и развој Немачке.

Битан сегмент деловања Сервисне службе за јединице локалне самоуправе су глобално одрживе јединице локалне самоуправе и њихова партнерства. Израђена је Агенда 2030 која подразумева подизање нивоа свести немачких и партнерских јединица локалне самоуправе и дефинише циљеве одрживог развоја. Циљ радионице био је да политички и административни актери из јединица локалне самоуправе препознају циљеве одрживог развоја и унапреде стратешка партнерства. Представници локалних самоуправа су присуствовали едукативним програмима како би се дефинисале потребе, одредили приоритети, разменила искуства, усавршила знања и умрежили актери из различитих локалних заједница.

Осим тога, у Немачкој је потписан Меморандум о разумевању између Општине Рума и Сервисне службе за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) Савезног министарства за привредну сарадњу и развој Немачке, којим је уговорена сарадња у оквиру пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“.

 

Sladjan MancicНа пленарном заседању председник Манчић је представио општинске потенцијале, постојеће и планиране пројекте, приоритетне циљеве и дефинисане правце развоја општине Рума. Представници општине су учествовали у презентацијама и састанцима на тему аплицирања и повлачења средстава из фондова Европске уније и спровођења пројеката.

Општина Рума је усаглашавањем са Агендом 2030 издвојила следеће циљеве одрживог развоја: учинити градове и насеља инклузивним, сигурним, прилагодљивим и одрживим, предузети хитне активности у борби против климатских промена и њихових последица, заштити, успоставити и промовисати одрживо коришћење копнених екосистема, одрживо управљати шумама, сузбити дезертификацију, зауставити деградацију тла те спречити уништавање биолошке разноликости, ојачати начине спровођења и учврстити глобално партнерство за одрживи развој са новим полетом.

 

Општина Рума и град Берзенбрик су у оквиру пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“ из области заштите животне средине, добиле по 5.000 евра како би у наредне две године унапредили стање у области заштите животне средине, очувања ресурса и зелених површина, коришћењем стечених искустава и унапређењем начина управљања отпадом. Планира се наставак успешне сарадње између наведених градова у свим областима и циљевима дефинисаним Агендом 2030.

Фото: Barbara Frommann

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian

Калкулатор за поређење трошкова пословања