Три градска и два сеоска пројекта у буџету за 2017. годину - "Партиципативно буџетирање"

величина слова

29. новембар 2016.

presОпштина Рума ће у наредној години финансирати пет пројектних идеја које су грађани изгласали у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање", саопштено је данас на конференцији за медије одржаној у Градској кући.

Координатор Тима за спровођење пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић је истакао да ће локална самоуправа у буџет за 2017. годину уврстити три градска и два сеоска пројекта са највише гласова.

Дакле, на предлог грађана у буџет Општине Рума за 2017. годину ће ући следећи пројекти који ће се реализовати у самом граду: пројекат Ормарићи за ђаке - ОШ „Вељко Дугошевић“(946 гласова), пројекат Мој Паркић-Мој Бродић-санација и реновирање(800 гласова) и Авантура парк за децу-прилагођена за предшколце (776 гласова).

Од сеоских пројеката у Одлуци о буџету за наредну календарску годину ће се наћи пројекат Пешачко-бициклистичке стазе Жарковац-Путинци(1.551 глас) и Уређење центра (1 фаза)-Хртковци (581 глас).

Треба напоменути да је пројекат Пешачко-бициклистичке стазе Жарковац-Путинци уједно и пројекат који је добио највише гласова, а пошто је реч о плански захтевном пројекту, у зависности од коначне процене вредности пројекта, он ће се реализовати кроз фазе.

konferencijaКоординатор Тима за спровођење пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић је оценио да је Тим успео да анимира грађане да се укључе у буџетски процес, како у граду, тако и у сеоским срединама.

"За пројекте је гласало укупно 2629 грађана, од чега је било важећих 2588 листића. Пошто се гласало за по три пројекта укупно је било 7764 гласова. Општина Рума је одлучила да финансира половину од предложених пројеката и то је доказ озбиљности са којом се пришло партиципативном буџетирању. Од шест градских предлога у буџету ће се наћи три, док ће од четири сеоска предлога у Одлуку о буџету за 2017. годину ући два", рекао је Косановић.

Radna listaНачелник Општинске управе Душан Љубишић је изразио задовољство јер је велики број грађана узео учешће у креирању буџета и додао да се локална самоуправа поноси чињеницом да је једна од ретких општина која у Србији спроводи пројекат "Партиципативно буџетирање".

"Наставићемо са овим пројектом и следеће и наредних година. Локална власт је препознала оно што је одлика свих демократских друштава, а то је да грађани буду укључени у трошење локалног буџета, који се и пуни њиховим новцем. Сигуран сам да ће одзив у наредним годинама бити и већи, али морам рећи да je заиста велики број грађана наше општине ове године подржао пројекат. Што се тиче самих пројеката, драго ми је што су заступљени и град и село и то је велики искорак у односу на претходну годину", изјавио је Љубишић.

Прелимарне процене су да ће пројекти оквирно коштати између 10 и 15 милиона динара. Конкретнији подаци изнеће се на локалном буџетски форуму који ће се одржати у децембру.

Тим за спровођење пројекта "Партиципативно буџетирање" и Општина Рума упутили су захвалност свим локалним и регионалним медијима који су промоцијом пројекта "Партиципативно буџетирање", дали велики допринос успешној реализацији пројекта.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001