У понедељак почиње гласање у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање"

величина слова

3. новембар 2016.

ParticipativnoЛокална самоуправа у Руми позвала је данас грађане Општине Рума да узму учешће у пројекту "Партиципативно буџетирање" и самим тим учествују у креирању општинског буџета за 2017. годину.

Тим за реализацију пројекта "Партиципативно буџетирање" је на основу 160 предлога грађана сачинио коначну листу од десет предлога за који ће грађани моћи да гласају. Тим поводом данас је у Градској кући организована конференција за медије на којој су говорили начелник Општинске управе Душан Љубишић, координатор Тима за реализацију пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић и координаторка прошлогодишњег пилот пројекта Калина Симић из БИРН-а.

Гласање ће бити организовано од 7. до 21. новембра, а на финалној листи предлога се налази шест градских и четири сеоска пројектна предлога.

Координатор Тим за реализацију пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић је оценио да је први део пројекта урађен веома квалитетно и да су грађани препознали значај пројекта и у великом броју су се укључили у предлагање пројектних идеја.

"Имали смо чак 160 различитих пројектних идеја, које су у великој мери значајне и интересантне. Напоменуо бих да ћемо објавити све пристигле пројектне предлоге и уз њих и образложења о могућностима за реализацију пројеката. Сад нам предстоји гласање и позвао бих све грађане да подрже пројекте за које сматрају да могу унапредити квалитет живота у нашој општини", рекао је Косановић.

Glasacki listicОн је напоменуо и да је радним данима у времену од 7 до 15 часова могуће гласатиу Услужном центру - Орловићева бр. 5 и у згради Општине Рума - Главна 107.

"У понедељак 14. новембра гласаће се у Жарковцу и Путинцима. У центру Жарковца грађани ће моћи да гласају од 9 до 11 часова, док ће се гласање у центру Путинаца одвијати у времену од 11:30 до 13:30 часова. У уторак 15. новембра биће организовано гласање у Добринцима и то у времену од 9 до 11 часова. У четвртак 17. новембара гласаће се у Хртковцима и Никинцима. У центру Хртковаца грађани ће моћи да гласају у времену од 9 до 11 часова, док је у Никинцима термин за гласање од 11:30 до 13:30 часова", поручио је Косановић и додао да ће током свих 15 дана гласања грађанима румске општине бити доступно гласање и електронским путем на e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Са једне e-mail адресе биће могуће гласати само једном, а Гласачки листић можете преузети на банеру "Партиципативно буџетирање" у понедељак 7. новембра, када гласање званично и почиње.

Тим за реализацију пројекта ће анимирати грађане Руме да узму учешће у гласању и тим поводом биће организовано гласање на Градском тргу у понедељак 7. новембра у времену од 10 до 12 часова, а пулт за гласање биће биће постављени поред зграде Завичајног музеја у Руми у суботу 19. новембра и грађани ће моћи да гласају у времену од 9 до 12 часова.

PlakatПоједини сеоски пројекти не могу временски да се реализују у једној години, али је локална самоуправа уважила предложене пројекте и спремна је да, уколико они буду изгласани, уђе у реализацију, тврди начелник Општинске управе Душан Љубишић.

"Сигуран сам да ће се и у наредним годинама пројекат "Партиципативног буџетирања" спроводити у Општини Рума. За тако нешто постоји огромна политичка подршка и ми смо поносни што, на овако транспарентан начин, спроводимо цео пројекат. Драго ми је што су ове године заступљена и села и што је гласање доступно и електронским путем. Позвао бих грађане да гласају, јер као што смо успешно реализовали и пилот пројекат нема сумње да ће тако бити овог пута и да ће се један или више предлога са највише гласова реалозовати у 2017. години", истакао је Љубишић.

Он је подсетио да су се у овогодишњем буџету нашла три предлога грађана која су грађани предложили кроз пројекат "Партиципативно буџетирање". Два су већ завршена (трим стаза Борковац, теретана на отвореном), док се у наредним данима очекује и реализација пројекта санације објекта "Јаслице" УПВО "Полетарац".

Калина Симић из БИРН-а је истакла да је Рума једна од две општине и четири града, који настављају пројекат, од укупно десет локалних самоуправа које су узеле учешће у прошлогодишњем пилот пројекту. "Чињеница да се пројекат реализује и ове године указује да је Општини Рума важно да својим грађанима омогући активније учешће у буџетским процесима и то је за сваку похвалу. Иако Рума ове године самостално спроводи пројекат цео процес је подигнут на један виши ниво. Радује ме учешће сеоских месних заједница и то је такође индикатор да се цео процес "спустио" до самих грађана", сматра Калина Симић.

Предложени предлози и начин гласања:

Гласаће се заокруживањем броја испред предлога и то по принципу:

а) заокружи два градска и један сеоски предлог;

или

б) заокружи два сеоска и један градски предлог.

Градски пројектни предлози:

1. Уређење простора на платоу око "мале фонтане;

2. Паркинг места за бицикле;

3. Мој Паркић-Мој Бродић -санација и реновирање;

4. Авантура парк за децу - прилагођен за предшколце;

5. Ормарићи за ђаке- ОШ" Вељко Дугошевић";

6. Летњиковац (еко-учионица на отвореном) -излетиште Борковац.

Сеоски пројектни предлози:

7. Пешачко-бициклистичка стаза Жарковац-Путинци;

8. Реновирање Дома културе (1.фаза)* - Добринци;

9. Учионица на отвореном -ОШ "Бранко Радичевић" Никинци;

10. Уређење центра (1.фаза)* - Хртковци;

Идеја/е са највише гласова биће финансирана/е из буџета општине за 2017. годину.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001