Укључивање грађана у буџетски процес је одлика развијених локалних заједница

величина слова

20. октобар 2016.

Ljubisic i KosanovicУчешће јавности у процесима израде важних планова, програма, јавних политика на локалном нивоу, представља један од темељних принципа добре демократске праксе и доброг управљања локалном заједницом.

Општина Рума већ другу годину спроводи пројекат "Партиципативно буџетирање", који подразумева укључивање грађана у процес израде буџета и на тај начин заједно са грађанима ради на пројектовању будућности локалне заједнице.

Након пилот пројекта који је Општина Рума спровела у сарадњу са БИРН-ом и НАЛЕД за буџетску 2016. годину, овог пута пројекат "Партиципативно буџетирање" реализује самостално.

Тим поводом данас је у Градској кући одржана конференција за медије на којој су говорили начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић и координатор Тима за реализацију пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић.

Начелник Љубишић је оценио да пројекат "Партиципативно буџетирање" помаже локалној самоуправи да идентификује потребе заједнице, тј. да они пројекти који, на први поглед, нису дефинисани као приоритетни за локалну самоуправу, могу то постати на сугестију грађана.

"Наша тежња у свим пројектима у којим учествујемо је да им обезбедимо одрживост. Прошле године смо "Партиципативно буџетирање" спровели у сарадњи са БИРН-ом и НАЛЕД-ом, а ове године се у тај посао упуштамо самостално. У пилот пројекту је учествовало десет локалних самоуправа и колико сам информисан нису су сви градови и општине одлучили да наставе пројекат. Ми сматрамо да је ово изузетно битан пројекат и пружили смо снажну политичку подршку укључивању грађана у буџетски процес. Желимо да реализујемо овај пројекат сваке године, јер је учешће грађана у изради буџета обележје развијенијих и напредних демократских друштава", изјавио је Љубишић.

У Општини Рума је 17. октобра почело анкетирање грађана и прикупљање предлога за пројекте који ће ући у пројекцију буџета за 2017. годину.

Упитник/анкетни листић се може преузети и попунити у Услужном центру - Орловићева бр. 5, у згради Општине Рума - Главна 107 и сеоским месним канцеларијама.

Tакође, електронска верзија упитника се налази на на нашој интернет презентацији и можете је преузети овде.Неопходно је да упитник у PDF или Word формату сачувате на свом рачунару, попуните и пошаљете на e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Грађани могу предлагати пројекте до среде 26. октобра.

плакатКоординатор Тима за реализацију пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић је напоменуо да ће након прикуљања предлога Тим анализирати и сагледати изводљивост пројеката и да ли су они у надлежности локалне самоуправе, као и да ли се могу реализовати у једној календарској години.

"Након тога биће утврђена листа предлога пројеката и ту опет цео поступак спроводимо максимално транспарентно, јер ћемо коначних предлога, за које ће грађани гласати, доћи уз помоћ свих заинтересованих удружења из наше општине. Само гласање ће се одвијати као и претходне године и грађани ће заокруживањем једног или више пројеката изабрати шта је то по њиховом мишљењу најпотребније реализовати у 2017. години", рекао је Косановић и додао да локална самоуправа није хтела да стави никакву врсту ограничења, ни у броју предложених пројекат, ни у финансијском смислу.

"Како би додатно што боље сагледали потребе локалне заједнице Општина Рума је омогућила свима да предложе оно што је по њиховом мишљењу најнеопходније. Ипак, надамо се да неће бити много компликованих, нереалних предлога и верујем да ће грађани предложити велики број микро пројеката, који ће имати значаја за целу локалну заједницу", поручио је Косановић.

У оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање" предвиђена је и јавна расправа, где ће свим заинтересованим грађанима и удружењима бити презентован буџетски процес, а у "Партиципативно буџетирање" биће укључен и Привредни савет Општине Рума.

Подсетимо, у пилот пројекту, који је Општина Рума спровела у сарадњу са БИРН-ом и НАЛЕД-ом, три пројекта су ушла у Одлуку о буџету за 2016. годину. Два пројекта су већ реализована и то су теретана на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" и трим стаза у излетишту Борковац. Трећи пројекат је санација објекта јаслица УПВО "Полетарац" и у току је поступак за реализацију и тог пројекта.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001