III Општинско веће- ребаланс буџета и једнократна новчана помоћ

величина слова

29. јун 2016.

VećeЗбог повећања планираних прихода на дневном реду данашње седнице Већа нашла се Одлука о изменама и допунама одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину.

Веће је једногласно изгласало Одлуку о првом ребалансу, а током расправе шеф Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Душан Бараћ је рекао да се планирају повећани приходи од донација и трансфера са виших нивоа власти од око 29,9 милиона динара, али и да ће доћи до повећања прихода и по основу закупа пољопривредног земљишта и по основу озакоњења објеката.

Opštinsko veće"Укупно повећање износи око 49,2 милиона динара. Такође, ребалансом мењамо и структуру расхода. У општинском буџету имамо позицију од око 21 милион динара намењену за опремање радне зоне "Румска петља", а скоро 20 милиона за изградњу фекалне канализације и саобраћајница у поменутој зони Општина Рума ће добити од Министарства привреде, па је општински новац потребно преусмерити на повећано одржавање путне инфраструктуре. Повећавају се издавања и за социјалну заштиту јер смо 5,9 милиона динара добили са републичког нивоа власти", казао је Бараћ и додао да је ребалансом распоређен и буџетски суфицит од 32,7 милиона динара.

Веће је донело Одлуку и о укључивању грађана у процес доношења Одлуке о буџету и припреме Грађанског водича кроз буџет. У питању је наставак пројекта "Партиципативно буџетирање", а локална самоуправа овом Одлуком жели да се на што транспарентнији начин грађани укључе у праћење трошења буџетских средстава, али и да они узму учешће у пројекцији буџета и одређивању приоритетних пројеката као у 2015. години. Подсетимо, у пилот пројекту Општина Рума је у сарадњи са БИРН-ом спровела анкетирање грађана о пројектима који би требали да уђу у пројекцију буџета, а три пројекта са највише гласова ће се реализовати ове године.

Подржан је и захтев Надзорног одбора за давање сагласности на Одлуку о изменама и допунама Програма пословања ЈП " Дирекција за изградњу Руме" Рума за 2016. годину, а разлог за доношење ове Одлуке је суфинансирање радова на "Румској петљи" од стране Министарства привреде.

Веће је одобрило новчану помоћ у износу од 50.000 динара Мото клубу "Фалконс" за организовање Мото скупа - Рума 2016, од 22. до 24. јула на Борковцу.

Локална самоуправа ће помоћи и одлазак на Светско првенство(Копер, Словенија) српског репрезентативца у бодибилдингу, Мирослава Главоњића из Руме са 20.000 динара.

Драгану Богдановић ће за лечење детета бити исплаћена једнократна новчана помоћ у износу од 30.000 динара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001