Наставак пројекта партиципативног буџетирања у Општини Рума

величина слова

1. јун 2016.

Participativno budzetiranjeОпштина Рума је у сарадњи са организацијама БИРН Србија и НАЛЕД пре годину и по дана ушла у реализацију пилот пројекта "Партиципативног буџетирања", који је имао за циљ активније укључивање грађана у буџетски процес.

Увођењем праксе учешћа грађана у процес доношења одлуке о локалним буџетима, овај пројекат за циљ има да ојача улогу коју медији, цивилни сектор, представници локалних бизниса и грађани имају у демократским процесима на локалу и да ојача кредибилитет одлука јавне администрације.

Данас је тим поводом одржана конференција и радионица у Културном центру Рума, а догађају су присуствовали представници румских организација цивилног друштва и грађани који су желели да се укључе у буџетски процес за 2017. годину.

Dušan Barać, Dragan Kosanović i Kalina Simić"Данас смо ту не само да закључимо који су били резултати пилот пројекта него и да се договоримо око тога на који начин овај процес може да се унапреди за доношење буџета 2017. године. Грађане позивам да се укључе од почетка, да предлажу пројекте, да гласају када до тога дође како би за коју годину сви очекивали да се партиципативно буџетирање спроводи на најдемократичнији могући начин", рекла је Калина Симић координаторка пројект из БИРН-а.

Шеф Одсека за локални економски развој у Општини Рума Драган Косановић сматра да је пилот пројекат био изузетно успешан, те да ће локална самоуправа наставити у истом правцу и у наредним годинама.

"Задовољни смо како је протекао пилот пројекат. Грађани су показали велико интересовање и то је и добра основа, али и подстрек за наставак партиципативног буџетирања, тј. укључивања грађана у буџетски процес. Ја бих позвао грађане и организације цивилног друштва да нам предложе све пројекте за које сматрају да су важни за нашу општину, након чега ће се организовати гласање и најбољи пројекат или више њих ће ући у буџет за 2017. годину", поручио је Косановић.

Подсетимо,у буџету за 2016. годину три пројекта су уврштена на предлог грађана.

Представницима организација цивилног друштва је данас представљен и "Грађански водич кроз буџет за 2016. годину"."Водич" даје одговоре на многа важна питања буџетског процеса од тога како настаје буџет Општине Рума, који су најважнији пројекти у текућој години, како се новац троши, па до тога како да сами грађани утичу на буџетски процес.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001