Промоција партиципативног буџетирања

величина слова

23. мај 2016.

Participativno budzetiranjeОпштина Рума је данас на Градском тргу спровела нову промотивну акцију партиципативног буџетирања, током које су грађанима дељени "Грађански водичи кроз буџет за 2016. годину".

"Водич" даје одговоре на многа важна питања буџетског процеса од тога како настаје буџет Општине Рума, који су најважнији пројекти у текућој години, како се новац троши, па до тога како да сами грађани утичу на буџетски процес.

Подсетимо, прошле јесени по узору на многе развијене локалне заједнице и становници Општине Рума имали су прилику да утичу на трошење новца из буџета своје општине за 2016. годину.

Participativno budzetiranje 2Заједно са БИРН-ом покренут је пројекат партиципативног буџетирања током којег је организовано гласање за реализацију пројеката од највеће важности за општину. Општина Рума је у буџет за 2016. годину уврстила три пројекта са највише гласова: Санирање објекта јаслице У.П.В.О "Полетарац" у Руми;Постављање теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми; Реконструкција трим-стазе и мобилијара у излетишту "Борковац". За све наведене пројекте припремљена је пројектно - техничка документација и они ће се реализовати овој години, а вредност је 3,8 милиона динара.

 

VodičГрађани Руме ће и ове године моћи да гласају за нове пројекте који ће ући у буџет наредне 2017. године, каже Драган Косановић шеф Одсека за локални економски развој.

"Пилот пројекат партиципативног буџетирања је био изузетно успешан. Настављамо са активним укључивањем грађана румске општине у процес израде општинског буџета. Већ 1. јуна ћемо организовати нову промоцију партиципативног буџетирања у конференцијској сали Културног центра, на којој ће грађани предложити пројекте који ће ући у Одлуку о буџету за 2017. годину", рекао је Косановић.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001