Грађански водич кроз буџет

величина слова

Поштоване суграђанке и суграђани,

Управа Општине Рума вам са поносом представља први Грађански водич кроз буџет наше општине.

Овај документ помоћи ће вам да боље сагледате буџет - како се пуни општинска каса, а на шта се све новац троши, који су најважнији пројекти који ће се финансирати из овогодишњег буџета, као и како смо реализовали пројекат укључивања грађана у буџетски процес.

Осим најважнијих информација о планираном буџету за 2016. годину, овај документ вам пружа и информације о околностима и смерницама којима смо се водили приликом састављања буџета.

Надамо се да ће вам Водич олакшати сналажење у најважнијем финансијском документу наше општине и учинити буџет приступачнијим и разумљивијим.

Ову акцију спроводе Балканска истраживачка мрежа (БИРН Србија) и НАЛЕД у сарадњи са Општином Рума у оквиру пројекта Партиципативно буџетирање. Увођењем праксе учешћа грађана у процес доношења одлуке о локалним буџетима, овај пројекат за циљ има да ојача улогу коју медији, цивилни сектор, представници локалних бизниса и грађани имају у демократским процесима на локалу и да ојача кредибилитет одлука јавне администрације. Све информације о пројекту можете видети овде. Пројекат су подржале Европска унија у оквиру ИПА програма „Подршка цивилном друштву 2013“ и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије.

Преузмите Грађански водич кроз буџет

Преузмите Грађански водич кроз буџет за 2017. годину

Преузмите Грађански водич кроз буџет за 2018. годину

Преузмите Грађански водич кроз буџет за 2019. годину

Преузмите Грађански водич кроз буџет за 2020. годину

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001