Успешна јавна расправа о буџету

величина слова

17. децембар 2015.

ParticipativnoУз присутво грађана, невладиних организација, удружења грађана и представника локалне самоуправе данас је у Руми одржан Локални буџетски форум – јавна расправа о буџету за 2016.

По узору на многе развијене локалне заједнице, ове јесени становници Општине Рума имали су прилику да утичу на трошење новца из буџета своје општине за 2016. годину!

Кроз организацију анкете грађани су могли да гласају за оне пројекте који су према њиховом мишљењу од највеће важности за општину.
Гласање у Руми организовано је у периоду од 23. до 27. новембра у Општинском услужном центру. У акцији је укупно учествовало више од 500 грађана. Од 7 предлога, највише гласова освојила су ова три предлога:
Санирање објекта јаслице У.П.В.О "Полетарац" у Руми (232 гласа)

Постављање теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми (212 гласова)

Реконструкција трим-стазе и мобилијара у излетишту "Борковац" (198 гласова)

"Основна идеја партиципативног буџетирања јесте да сви буду укључени, грађани као индивидуална лица, удружења и невладине организације. Дакле сви они који су заинтересовани да узму учешће и да својим конструктивним и добрим предлозима допринесу томе да најбољи могући пројекти из локалног буџета буду финансирани. Румски буџет јесте транспарентан и сви могу да имају увид у то како се троше паре буџетских обвезника", изјавио је начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

Он је нагласио и да је вредност три пројекта око четири милиона динара и да ће се они реализовати у 2016. години. Начелник се осврнуо и на сарадњу са БИРН-ом, са којим се пројекат партиципативног буџетирања у Општини Рума и спроводи.

"Надамо се да ће ова сарадња потрајати и наредних година, јер заиста овај начин укључивања грађана је добар начин и он се на западу примењује већ годинама уназад. Узимамо оне добре моделе и примењујемо их на локалу. Верујем да ће партиципативно буџетирање у наредним годинама добити још већи значај", закључио је Љубишић.

О самом буџету на данашњој расправи детаљно је говорио начелник Одељења за привреду и буџет Душан Бараћ.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001