Општинско веће усвојило Нацрт Одлуке о буџету општине Рума за 2016. годину

величина слова

14. децембар 2015.

Начелник Душан БараћНа последњој седници Општинског већа општине Рума усвојен је Нацрт Одлуке о буџету општине Рума за 2016. годину.

Начелник Одељења за привреду и буџет Душан Бараћ наглашава да је новим буџетом апсолутно испоштована препорука ресорног министарства да се трошкови текућег пословања не повећавају.

"Буџетски приходи су планирани на нивоу од 1.844.200.000 милиона динара, док су остали приходи планирани на 148,8 милиона динара, што је укупно 1.993.000.000 динара. Највеће учешће имају изворни приходи и то 1.337.000.000. динара, ненаменски трансфери су остали на нивоу од прошле године и износе 231,2 милиона, а у буџету су планирани и трансфери средстава од осталих нивоа власти. Са републичког нивоа за изградњу пречистача отпадних вода очекујемо 100.000.000 динара, а за радове у Сремској улици планирамо 31 милиона динара од АП Војводине и то су само од неких пројеката који ће бити значајни за нашу општину у 2016. години", изјавио је начелник Бараћ.

Обим инвестиција је планиран на 362,4 милиона динара, што је за око 90 милиона више у односу на ову годину. Такође, нису смањена издвајања за социјална давања, која су и даље знатно већа у односу на све суседне општине, тврди Бараћ.

"По први пут смо, заједно са организацијом БИРН, приступили партиципативном буџетирању, где су грађани сами одлучивали о значајним пројектима за локалну заједницу. Ово је био пилот пројекат за који очекујем да ће у потпуности заживети у наредним годинама. Овог пута смо у буџет уврстили три пројекта: санацију објекта "Јаслице" УПВО "Полетарац", изградњу трим-стазе и мобилијара у излетишту Борковац и постављање теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми", рекао је Бараћ.

Sladjan MancicПредседник општине Рума, Слађан Манчић, изјавио је да се овај буџет може назвати развојним и инвестиционим. „Буџет који је пројектован представља искорак локалне самоуправе. Протекле две године у нашој општини се смањио број незапослених за 1375. Тренутно је 5707 лица на евиденцији Националне службе за запошљавање. Очекује нас отварање фабрика и потписивање нових уговора, тако да ће се број незапослених још смањити. Самим тим обезбеђиваћемо одређена средства убирајући порезе на зараде и порезе на имовину од фабрика које ће почети са радом. Са друге стране, повећали смо позицију социјална давања за четири милиона јер, без обзира на запошљавања, још увек имамо велики број корисника социјалне помоћи“, рекао је председник Манчић.

С обзиром да општине у Србији имају законску обавезу да ускладе број запослених на нивоу локала у односу на одлуку Министарства, у Предлогу одлуке о буџету маса зарада је усклађена са бројем запослених. „Рационализација ће бити спроведена. У Службеном гласнику је објављено да је у Општини Рума 58 људи вишак запослених, али је у 2015. години преко 20 људи отишло у пензију, неки су дали отказ или променили радна места, одређени број људи ће вероватно у наредном периоду отићи у пензију. На моју велику жалост одређени број радних места ћемо морати да рационализујемо. Оно што је новина је то да ће локална самоуправа моћи да координира на територији целе општине, дакле и јавним предузећима и установама“, изјавио је председник.

Нацрт Одлуке о буџету за 2016. годину упућен је Скупштини општине Рума на разматрање, а по речима председника Манчића Одлука ће бити усвојена у законском року, до 20. децембра.

Нацрт Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001