Укључивање грађана у планирање буџета

величина слова

23. новембар 2015.

Glasanje Gradski trgУ оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање" грађани Општине Рума су данас узели активно учешће у планирању буџета за наредну годину.

Они су на Градском тргу гласали за предлоге пројеката које је одредио Градски тим за имплементацију пројекта Партиципативно буџетирање. Пројекат реализују Општина Рума и организације БИРН Србија и НАЛЕД уз подршку Европске уније.

Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић је изразио задовољство што је наша локална самоуправа ушла у круг десет самоуправа у целој Републици Србији које су одабране да спроведу програм партиципативног буџетирања.

Budzetiranje"То сведочи да је наша локална самоуправа процењена као општина која има капацитет да овај пројекат до краја. Ово је нешто што се у западним, напредним демократијама спроводи одавно. Дакле, укључивање грађана у планирање буџета, у одабир пројеката за које сматрају да су најважнији, јесте обавеза за нас, да испоштујемо њихове жеље, наравно у складу са могућностима нашег локалног буџета. Надам се да ће овај добар одазив од стране грађана имати утицаја на то да они пројекти који добију највише гласова буду и реализовани током 2016. године", рекао је Љубишић и додао да се на овај начин јача и партнерство између грађана и локалне самоуправе.

 

Kalina SimicКалина Симић координатор из БИРН-а истиче да партиципативно буџетирање није никаква политичка прича и да се оно у развијеним земљама света одвија већ неколико деценија. "Ми смо ту да помогнемо Општину Рума у њеним напорима да укључи своје грађане у планирање буџета, јер је то изузетно важна одлука и грађани имају право да дају своје предлоге за креирање буџета, јер се од њиховог новца тај буџет и пуни", казала је Калина Симић.

Румљанима је понуђено седам пројеката, а грађани заокружују по њима три најважнија. Предлог са највише гласова биће финансиран у 2016. години.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001