Укључивање грађана у буџетски процес

величина слова

24. јун 2015.

Participativno budžetiranjeУ организацији невладине организације BIRN и Општине Рума данас је у Градској кући одржана радионица на тему партиципативног буџетирања.

Радионици су пристуствовали привредници, представници удружења грађана и локалне самоуправе, а највише се говорило о повећању транспарентности буџетског процеса и подизању нивоа знања грађана о буџетском процесу. Представници удружења грађана су на састанку изнели досадашња искуства проистекла из сарадње са локалном самоуправом, али и смернице за будућност.

Учешће што већег броја грађана у одлучивању о буџету једне заједнице доприноси што квалитетнијој и транспарентнијој расподели јавног новца, напоменуо је Слободан Георгиев из BIRN-a.

Slobodan Georgiev"Овај пројекат партиципативног буџетирања спроводимо у десет градова у Србији. Рума је седма општина у којој посредујемо у разговару између грађана и локалне самоуправе, а посебна вредност пројекта је у директном укључивању грађана и представника медија и цивилног сектора у сам процес доношења буџета и њихово оспособљавање за праћење даље реализације планираних приоритетних акција. Ми смо овај посао почели на време, ево, већ у јуну ми желимо да у вашој општини помогнемо дефинисање приоритета локалних заједница, који ће постати део буџета за 2016. годину", казао је Георгиев.

Увођењем праксе учешћа грађана у процесу доношења одлуке о локалним буџетима, овај пројекат за циљ има да ојача улогу коју медији, цивилни сектор, представници локалних бизниса и грађани имају у демократским процесима на локалу и да ојача кредибилитет одлука јавне администрације, рекао је Георгиев. Он је истакао да је важан сегмент овог пројекта грађански водич кроз буџет.

Ukljucivanje gradjana u budžetski proces"Грађанима се буџетски процес мора представити на један прикладнији, једноставнији начин. Они не морају, нити треба да буду економски експерти, али морају бити упознати са основним стварима када је у питању издвајање средстава из општинске касе. Програмско буџетирање је усмерено ка циљевима и стога је неопходно испратити и реализацију истих. У овој целој причи много тога зависи од спремности грађана да се активирају и узму учешће у буџетском процесу. Људи су деморалисани јер често појединац не може сам да допринесе решавању неког битног посла за његову локалну средину. Међутим, ако се грађани удружују много је лакше доћи до циља. Дакле, нама у фокусу сада нису капиталне инвестиције о којима се највише прича, већ мали пројекти, који најчешће и не изискују велика материјална средства, али су од великог значаја за локалну заједницу", изјавио је Георгиев.

Данашња радионица је прва у низу које ће BIRN одржати у Руми.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001