Пројекат BIRN-a и NALED-a "Подршка цивилном сектору"

величина слова

23. април 2015.

BIRN NALEDКоординатори ових организација посетили су Руму са циљем постизања договора око спровођења пројекта подршке цивилном сектору. Меморандум о сарадњи је потписан, а пројекат ће у наредних годину дана повезати интересе грађана, представника власти, удружења грађана и привредног сектора. Сви ће бити укључени ради остваривања заједничког циља. Пројекти свих ових категорија друштва биће предвиђени буџетом и изабрани тако да сви од њих не само имају корист, него и да буду активни у креирању услова сопственог живота у одређеној средини.

Sastanak u Gradskoj kući"Идеја је да се оно што је најважније за становништво подигне на виши ниво у смислу комуникације са грађанима, покушаја њиховог већег укључивања и касније боље презентације онога што је одлучено. Програм укључивања грађана треба да се одреди кроз посебну буџетску апропријацију, да се предвиди одређен износ, а затим позову грађани да кандидују своје мини пројекте, који би се у такав буџет уклапали. Било би омогућено да људи са села и града предложе неке мале ствари које су њима важне. Можда је то оно што није предвиђено планом Дирекције за изградњу, али је за њих тај микрипројекат важан. Касније се организује гласање и оне идеје које добију највише гласова пролазе. Ово треба да мотивише људе да гледају даље од свог прага и мисле о друштвеној заједници", испричао је Слободан Георгиев, програмски координатор BIRN-а.

"Прихватили смо и потписали Меморандум о сарадњи. Ради се о пројекту који финансира Европска унија, а подразумева партиципативно буџетирање. Смисао те идеје јесте да се у пројекцију буџета за 2016.годину укључи много шира јавност, него што је то био случај до сада. Укључује се јавност, односно грађани, раде се анкете о приоритетима. Друга категорија јесу удружења грађана, која имају своје потребе и предлоге, трећа категорија су људи из сфере привреде, а четврта су медији. Ми смо са задовољством прихватили учешће у том пројекту, који траје годину дана. Прве активности почињу већ идуће седмице. Све треба да буде јавно, да грађани буду упознати на који начин се опредељује и како се троши новац свих нас. Учешће у овом пројекту може бити од значаја и приликом сертификовања од стране NALED-а за неке друге ствари, које су битне за функционисање локалне самоуправе", рекао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001