Партиципативно буџетирање - Формирана листа предлога за које ће грађани гласати

величина слова

4. октобар 2019.

Participativno konferencijaТим за партиципатино буџетирање Општине Рума сачинио је листу предлога за коју ће грађани румске општине гласати у времену од 7. до 20. октобра 2019. године.

Формирати листу није био лак посао, јер су грађани предложили чак 160 пројектних идеја, а укупно је пристигао 1.081 анкетни листић и треба напоменути да је то највише у пет година колико Општина Рума спроводи пројекат активног укључивања грађана у креирање општинског буџета, казао је на данашњој конфренцији за медије Саша Радивојевић, координатор Тима за партиципативно буџетирање.

Међу предлозима нашли су се и они који се не могу реализовати кроз "Партиципативно буџетирање" и односе се на рецимо, неко текуће одржавање или редован рад јавних предузећа.

Participativno"Ипак, ниједан предлог није занемарен и Тим за партиципативно буџетирање је такве предлоге проследио надлежним службама и предузећима, попут Комисије за безбедност саобраћаја, јавних комуналних предузећа "Комуналац", "Паркинг и инфраструктура" или Општинској управи", напоменуо је Радивојевић.

"И ове године ће грађани, као и претходне, одлучивати које ће пројектне идеје ући у буџет Општине Рума за 2020. годину, а у понуди су четири градска и три сеоска пројекта. Скоро сви предлози се реализују на неколико локација па су заправо Партиципативним буџетирањем обухваћене све градске месне заједнице и чак 11 села", рекао је Радивојевић.

Градски пројекти:

1. Уређење спортског терена на "Брегу" и у парку поред школе "Вељко Дугошевић" у Руми

2. Паметне табле за ОШ "Вељко Дугошевић", "Душан Јерковић", "Змај Јова Јовановић", " Иво Лола Рибар" у Руми

3. Опремање мобилијаром дечијих игралишта

- код Електродистрибуције (угао Гробљанске и Железничке улице),

- у насељима "Игралиште" и "Детелине" код Дома здравља,

- у Малом парку

4. Уређење дворишта вртића-објекта "Центар" и опремање истог мобилијаром

Сеоски пројекти:

1. Ормарићи за ђаке - Платичево, Путинци, Кленак, Грабовци, Никинци, Хртковци, Буђановци

2. Мобилијар за игралиште за децу: Грабовци, Павловци, Витојевци, Стејановци

3. Пешачко бициклистичка стаза Доњи Петровци - Путинци (1. фаза)

ParticipativnoПројекат Пешачко - бициклистичке стазе Доњи Петровци - Путинци би се, уколико се изгласа, због комплексности радио у фазама. Такав је случај био и са пешачко бициклистичком стазом Жарковац - Путинци.

Што се тиче самог гласања у понуди су, као и увек, два модела: гласа се за два градска и један сеоски пројекат или се може гласати за један градски и два сеоска.

Сваког радног дана од 7. до 20. октобра, у времену од 7.00 до 15.00 часова грађани могу гласати у Услужном центру - Орловићева бр. 5 и у згради Општине Рума - Главна 107 или електронским путем(ruma.rs) на e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

И овог пута грађанима ће бити доступна и мобилна гласачка кутија. Термине за гласање можете погледати на овом линку.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001