Почиње пети циклус пројекта "Партиципативно буџетирање"

величина слова

26. август 2019.

Тим за "Партиципативно буџетирање" 2020.Оно што Општину Рума издваја од других јесте пројекат „Партиципативно буџетирање“. Реч је о пројекту у коме Општина Рума заједно са грађанима пројектује будућност локалне заједнице.

Управо је „Партиципативно буџетирање“ један од најзаслужнијих пројеката за транспарентније креирање локалног буџета и један од важнијих критеријума за доделу награде „Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе“, коју је Општина Рума добила 21. фебруара 2019. године.

Партиципативно буџетирање се у Руми спроводи четири године, а пројектом су обухваћене и градске и сеоске месне заједнице. Вредност пројеката за ове четири године износи близу 60 милиона динара.

Око 3.000 грађана се просечно укључује у пројекат "Партиципативно буџетирање", а један пројекат често подразумева реализацију на неколико локација. Стога треба напоменути да је кроз "Партиципативно буџетирање" до сада реализовано укупно 19 пројектних идеја, а радови на 7 локација су у плану у 2019. години.

У саставу новог тима за реализацију, праћење и имплементацију и извештавање у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање" су: коориднатор тима Саша Радивојевић - шеф Одељења за локални економски развој, Биљана Јовановић - послови економског развоја међународне сарадње, Маријана Колонџија - саветник за послове планирања буџета, Тања Ковачевић - саветник за послове планирања буџета, Ивана Бојанић - сарадник за управљање квалитетом, Драгана Ракита - послови економског развоја међународне сарадње и Миле Вајагић - саветник за послове односа са јавношћу.

Нови циклус пројекта "Партиципативно буџетирање", који подразумева активно укључивање грађана у креирање локалног буџета, почиње 2. септембра. Од 2. до 12. септембра грађани Општине Рума моћи ће да кандидују пројектне идеје, а анкетни листићи ће моћи да се преузму и попуне у две зграде Општинске управе, у Орловићевој бр. 5 и Главној 107, као и у свим сеоским месним канцеларијама. Tакође, предлагање може да се изврши и електронски на e-mail адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Сваки грађанин може да предложи колико год жели пројеката, не постоји ограничен број, али би требало да пројекти буду у интересу свих грађана, као и да су у надлежности локалне самоуправе.

Тим позива све грађане Општине Рума да узму учешће у новом циклусу "Партиципативног буџетирања", прво предлагањем пројектних идеја, а наког тога и гласањем за оне најбоље пројекте који ће бити уврштени у општински буџет за 2020. годину.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001