"Партиципативно буџетирање" - Грађани ће бирати између четири градска и три сеоска предлога

величина слова

15. октобар 2018.

ParticipativnoОпштина Рума четврту годину заредом спроводи пројекат "Партиципативно буџетирање", који подразумева укључивање грађана у процес израде буџета и на тај начин заједно са грађанима ради на пројектовању будућности локалне заједнице.

Градски тим за имплементацију пројекта "Партиципативно буџетирање" одредио је, на основу предлога грађана, листу предлога од којих ће један или више допринети унапређењу квалитета живота у Општини Рума. Гласање почиње у четвртак 18. октобра и трајаће до недеље 28. октобра.

Координатор Тима Драган Косановић казао је на данашњој конференцији за медије да је у процесу прикупљања пројектних идеја учествовало 470 грађана, који су предложили 114 различитих предлога, те да су изабрани изводљиви предлози који ће покрити велику територију наше општине.

"Грађани ће бирати између четири градска и три сеоска пројекта, којима је заправо обухваћено чак 11 села румске општине. Задовољни смо предлозима и морам напоменути да све оно што није ушло у листу предлога, а изводљиво је, биће прослеђено надлежним службама. Дакле, сви они пројекти који се не могу реализовати кроз "Партиципативно буџетирање", нису "гурнути под тепих" већ су прослеђени надлежним службама и многи од њих су ранијих година одрађени кроз текуће одржавање, поправке итд. Позвао бих све грађане, као и претходних година, да се укључе у процес Партиципативног буџетирања и гласају за најбоље предлоге које би требало уврстити у буџет за наредну годину", рекао је Косановић.

Гласаће се по већ устаљеном моделу заокруживањем броја испред предлога и то по принципу:

а) заокружи два градска и један сеоски предлог;

или

б) заокружи два сеоска и један градски предлог.

Градски предлози:

  1. Уређење дечијих игралишта у Лењиновој и Косовској улици;
  2. Постављање тартан атлетске стазе у дворишту основних школа „Душан Јерковић“ и „Вељко Дугошевић“;
  3. Уређење излетишта „Борковац“ (летњиковац, клупе, чесме и пратећи мобилијар);
  4. Постављање новог урбаног мобилијара на Градском тргу.

Сеоски предлози:

  1. Уређење центра села – Витојевци, Доњи Петровци, Никинци, Павловци;
  2. Мобилијар за дечија игралишта – Платичево, Путинци, Хртковци;
  3. Уређење аутобуских стајалишта – Жарковац, Кленак, Краљевци, Стејановци.

Сваког радног дана од 18. до 28. октобра, у времену од 7.00 до 15.00 часова грађани могу гласати у Услужном центру - Орловићева бр. 5 и у згради Општине Рума - Главна 107 или електронским путем на e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

FormiranaКосановић је нагласио да ни овог пута нема финансијског ограничења пројеката и подсетио да су прошле године у буџет уврштени сви предлози који су добили више од 1.000 гласова.

"Видећемо каква ће ситуација бити ове године. Искрено се надамо да ће се што више људи одазвати, јер смо до сада имали 100 % реализацију пројеката, што је од пресудног значаја за изградњу кредибилитета и поверења према процесу "Партиципативног буџетирања", сматра Косановић.

И овог пута грађанима ће бити доступна и мобилна гласачка кутија, а о распореду за гласање по данима више информација можете добити на овом линку.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001