"Партиципативно буџетирање" - лакши приступ здравственим службама свим грађанима у инвалидским колицима и људима који се отежано крећу

величина слова

14. септембар 2018.

У Дому здравља "Рума" данас је у рад пуштена платформа за инвалидна лица, која је смештена на степеништу Службе физикалне медицине и рехабилитације. Савремена платформа марке "Стратос" може се посматрати као лифт, јер је, осим људима који се налазе у инвалидским колицима, она доступна и трудницама, старијим особама и свим другим грађанима који се отежано крећу. Платформом ће управљати радник румског Дома здравља који ће грађанима помоћи да је безбедно користе.

Пуштању у рад платформе присуствовао је и председник Општине Рума Слађан Манчић, који је подсетио да је овај пројекат реализован захваљујући "Партиципативном буџетирању".

"Грађани су кроз пројекат "Партиципативно буџетирање" тражили лакши приступ медицинским службама на спрату румског Дома здравља. Особе у инвалидским колицима најбоље знају колико је то до сада било тешко, као и медицински радници који су их најчешће носили на спрат. Тако да је апсолутно било потребе за реализацију овог пројекта, људи су га изгласали, ми смо га уврстили у буџет и ево реализовали. Услуге румског Дома здравља су сада подигнуте на виши ниво. Мало домова здравља у Србији има овакву платформу, сигурни смо да је у Срему нема нико, а у свему томе најбитније је да ће људи који имају потребу за платфором лакше долазити до здравствене заштите", рекао је Манчић.

За овај пројекат је издвојено близу 2 милиона динара, а реч је о најмодернијој платформи, која ће брзо и безбедно превозити пацијенте, истиче директорица Дома здравља "Рума" др Јелена Стојанац Мрачевић.

"Особама са инвалидитетом ће бити омогућена лакша, бржа и једноставнија здравствена заштита. Захваљујући овом пројекту "Партиципативног буџетирања" грађани ће имати лак приступ лабораторијским и стоматолошким услугама, здравственој заштити одраслог становништва, школском диспанзеру и делу специјалистичких медицинских услуга. Како смо обавештени ово је прва "Стратос" платформа, тренутно најмодернија у Србији и као што је већ напоменуто биће доступна свим грађанима", казала је др Јелена Стојанац Мрачевић.

Платформу је данас први испоробао Стеван Луковњак, председник Удружења параплегичара Срема у Руми и председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Војводине.

"Имао сам доста прилика да се сусретнем са разним рампама и платформама, за ових 35 година колико сам у инвалидским колицима. Ово је убедљиво најмодернија, најбезбеднија, практично нечујна платформа, која ће добро доћи и свима коју болују и од мултипле склерозе, церебралне и дечије парализе и свим особама које користе инвалидска колица или се отежано крећу. Општина Рума је још једном дала домаћи задатак осталим општинама и надам се да ће и други следити позитиван румски пример, како би се олакшао живот људима у инвалидским колицима", истакао је Луковњак.

Платформа се склапа тако да ју је након услуге могуће спустити и склопљену.

Подсетимо, нови циклус пројекта "Партиципативно буџетирање" је започео данас. Грађани до 24. септембра могу предлагати пројекте од значаја за Општину Руму, које би требало уврстити у локални буџет за наредну годину.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001