Општина Рума четврту годину заредом реализује пројекат "Партиципативно буџетирање"

величина слова

7. септембар 2018.

RumunijaНови циклус пројекта "Партиципативно буџетирање", који подразумева активно укључивање грађана у креирање локалног буџета, почиње наредне седмице у Општини Рума. Од 14. до 24. септембра грађани Општине Рума моћи ће да кандидују пројектне идеје, а анкетни листићи ће моћи да се преузму и попуне у две зграде Општинске управе, у Орловићевој бр. 5 и Главној 107, као и у свим сеоским месним канцеларијама.

Tакође, електронска верзија упитника ће бити доступна од петка 14. септембра на нашој интернет презентацији, као и e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. на који ће се слати предлози.

Сам процес "Партиципативног буџетирања" није мењан у односу на раније године, па ће и ове године након прикупљених предлога, бити формирана листа предлога за које ће грађани моћи да гласају. Предлози са највише гласова биће уврштени у Одлуку о буџету за 2019. годину, саопштено је на данашњој конференцији за медије Тима за партиципативно буџетирање Општине Рума.

Participativno budzetiranjeКоординатор Тима Драган Косановић истакао је да је у последње три године за пројекте "Партиципативног буџетирања" Општина Рума издвојила близу 41 милион динара.

"Много пута смо похваљени од важних инситуција за пројекат "Партиципативно буџетирање". Многе локалне самоуправе су започеле тај пројекат, али у њему нису истрајале. Ово је нама четврта година како директно укључујемо грађање у креирање општинског буџета и модел који је Општина Рума дефинисала и разрадила сада је путоказ другим општинама у Србији. НАЛЕД је већ најавио да ће један од услова за добијање сертификата о повољном пословном окружењу бити укључивање грађана у буџетски процес. Модел по коме ће се грађани укључивати у креирање буџета могао би бити управо овај који је, на неки начин, брендирала Општина Рума", поручио је Косановић.

Реализација свих досадашњих пројектних идеја, које су се нашле у буџету, најбољи је показатељ односа локалне самоуправе према "Партиципативном буџетирању", сматра Косановић.

"У прва два циклуса "Партиципативног буџетирања" смо реализовали укупно 8 пројеката, три у 2017. години, пет у 2018. години и за то је из општинског буџета укупно издвојено 25,6 милиона динара. За последњи циклус, у коме је пет предлога са највише гласова из 2017. године уврштено у овогодишњи буџет, обезбеђено је 15 милиона динара. Два градска пројекта: набавка ормарића за три румске основне школе и постављање лифта у Дому здравља "Рума" су практично завршени. Испорука ормарића се очекује најкасније до 20. септембра, а у наредним данима ће бити завршено и постављање лифта", рекао је Косановић.

Три сеоска пројекта су у процедури и реализација се очекује до краја године.

"Условно речено три сеоска пројекта, јер ћемо постављање дечијих мобилијара радити у пет села. Чекамо 14. септембар када је рок за завршетак тендера и врло брзо ће се знати датум реализације. Прва јавна набавка за уређење центра Платичева није била успешна, па ће тендер морати да се понови, а потребна документација је спремна и за расписивање јавне набавке за уређење парка у Вогњу", каже Косановић.

Тим је позвао све грађане Општине Рума да узму учешће у новом циклусу "Партиципативног буџетирања", прво предлагањем пројектних идеја, а наког тога и гласањем за оне најбоље пројекте који ће бити уврштени у општински буџет за 2019. годину.

На конференцији се могло чути да ће и ове године у пројекат бити укључена удружења из нашег града, представници привреде. Ни ове године нема финансијских ограничења за пројекте, али акценат, као и до сада, треба да буде на микро пројектима.

Коначна листа предлога за које ће се гласати се очекује 3. октобра, када ће се и објавити рок за гласање, као и модел по коме ће се бирати најбољи пројекти.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001