Филтер
 • Румфест 2017

  2. август 2017.

  Седму годину заредом, заказана за 2. и 3. август 2017. године, манифестација „Румфест“ ће и ове године обогатити  програм „Културног лета“  и употпунити садржаје који се нуде суграђанима и посетиоцима Руме.

  Кроз овакве манифестације цела општина уједно добија могућност да представи културну баштину, традиционалне занате, обичаје и локалне производе, нарочито вина и месне прерађевине. На тај начин се директном промоцијом подстиче њихово очување. Сходно томе, посебно обележје овогодишњег „Румфеста“ је обележавање јубилеја, 270 година постојања румског Вашара. Давне 1747. године царица Марија Терезија је кроз посебну привилегију установила четири датума за одржавање Вашара. Од прошлости према садашњости Вашар је проширио датуме одржавања и данас се одржава сваког 2. и  3. у месецу и представља својеврстан бренд наше општине. У ова два дана у Руми се окупи око 30.000 људи из различитих делова региона, тражећи и пазарећи према жељи и потреби, а у понуди је буквално све, од игле до локомотиве. Туристичка организација општине Рума је зато одлучила да овогодишњи „Румфест“ посвети вековном симболу Руме, преклапајући датуме и организујући догађаје који ће Вашар представити на најбољи начин и сликом пренети са Вашаришта на Градски трг, односно у Културни центар „Брана Црнчевић“. Од 3. до 5. августа у холу Културног центра у Руми, посетиоци ће моћи да погледају изложбу фотографија инспирисаних Вашаром, а забележених оком фотографа аматера нашег града. На овој изложби  могу се погледати и фотографије настале за време одржавања „43. Борковачке колоније“ одржане 2015. године у организации Завичајног музеја Рума, са темама Вашар,  Фијакеријада и пејзажи Руме и околине, кроз уметничку фотографију као начин изражавања.

 • Заказана X седница Скупштине општине Рума

  31. јул 2017.

  X седница Скупштине општине Рума ће се одржати 7.8.2017. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање и усвајање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01.-30.06.2017. године

  2. Предлог Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта у корист Društva za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu "AMC-AFRODITE MODE COLECTION" DOO BEOGRAD-Zemun, Cara Dušana 212

  3. Предлог Одлуке о прибављању грађевинског земљишта у јавну својину општине Рума по тржишној цени путем непосредне погодбе

  4. Предлог Решења о формирању Комисије за спровођење поступка непосредне погодбе

  5. Предлог Одлуке о одређивању оспособљених правних лица за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама за територију општине Рума

  6. Предлог Одлуке о давању сагласности на отпис и конверзију потраживања општине Рума према ГП "Мостоградња" а.д. из Београда у трајни улог у капитал ГП "Мостоградња" а.д.

  7. Разматрање и усвајање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора о расподели добити ЈП "Комуналац" у Руми за 2016. годину

  8. Разматрање и усвајање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора о расподели добити ЈП "Водовод" Рума за 2016. годину.

  9. Предлог Одлуке о изменама и допума Одлуке о социјалној заштити у општини Рума

  10. Избори и именовања.

 • Упутство за припрему буџета општине Рума за 2018. годину са пројекцијама за 2019. и 2020. годину

  31. јул 2017.

  BudžetПоступак прпреме и доношења буџета на свим нивоима власти уређен је Законом о буџетском систему ("Службени гласник РС", број 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13-исправка, 108/13, 142/14, 68/15-др.закон, 103/15 и 99/2016).

  Календаром буџета локалне власти прописано је да локални орган управе надлежан за финансије издаје упутство за припрему нацрта буџета за наредну годину до 01. августа текуће године, а да директни корисници средстава буџета локалне власти достављају предлоге својих финансијских планова надлежном органу, најкасније до 01. септембра.

  Буџетским календаром прописано је и да Влада Републике Србије усваја фискалну стратегију и доставља исту Народној скупштини и локалној власти до 15. јуна, а Министар финансија доставља упутство за припрему одлука о буџету локалној власти до 05. јула текуће, за наредну годину.

  Обзиром да наведена документа нису достављена локалним властима (нису донета у законом утврђеном року), Одељење за финансије, привреду и пољопривреду општине Рума је сачинило оквирно Упутство за припрему буџета општине Рума за 2018.годину са пројекцијама за 2019. и 2020.годину, на основу докумената којим располаже (Фискална стратегија за 2017.годину са пројекцијама за 2018. и 2019.годину, Упутство за припрему одлуке о буџету локалне власти за 2017.годину и пројекцијама за 2018. и 2019.годину, Упутство за припрему програмског буџета).

 • Марија Милић je Мис Руме

  31. јул 2017.

  Марија Милић Мис РумеДеветнаестогодишња Марија Милић победница је полуфиналног такмичења за Мис Србије које је синоћ одржано на Базену „Борковац“. За прву пратиљу изабрана је Ања Стојсављевић, а титулу друге пратиље понела је Светлана Зајец.

  Председница компаније Miss Yu Весна Југовић Да Винча је рекла да је одлука да Марија Милић буде Мис једногласна.

  „Сви чланови жирија су гласали да Марија буде Мис, то се ретко дешава. Свих шест девојака, дакле Мис Руме, обе пратиље, Мис шарма, Мис фотогеничности и још једна девојка која је ушла у ужи избор, доћи ће на финални кастинг и вероватно ће нека од њих ући на финални избор за Мис Србије и добити стипендију за четворогодишње студије“, изјавила је Весна Југовић Да Винча.

  Победница Марија Милић је изјавила да јој је велика част што је понела титулу Мис Руме.

  „Све девојке су биле одличне. Захвалила бих се Miss Yu компанији која је била све време уз нас и велика подршка. Једва чекам избор за Мис Србије. Идемо до победе!“

  Избор за Мис Руме на Базену БорковацПредседник Скупштине општине Рума, Стеван Ковачевић пожелео је победници да успешно представља Руму и Срем на финалном такмичeњу за избор за Мис Србије.

  „Вечерашња ревија је показала да Рума има потенцијале да организује манифестације оваквог типа које су значајно освежење у забавно-рекреативним садржајима које нуди наш град“, рекао је Стеван Ковачевић.

 • Румa добила 800.000 динара од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине

  28. јул 2017.

  slika sekretarijataПокрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, потписао је данас уговоре са укупно 23 представника локалних самоуправа, који су  остварили бесповратна средства на конкурсу за суфинансирање израде пројектно техничке документације  и по основу конкурса  за суфинансирање израде планске документације.

  Покрајински секретаријат, за ове конкурсне линије усмерио је укупно 25 милиона динара, од чега је једанаест уговора склопљено са представницима који су остварили права на конкурсу за суфинансирање израде техничке документације и 21 уговор са представницима локалних самоуправа који ће субвенције добити за израду планске документације.

  Општина Рума је на конкурсу Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине добила 800.000 динара за  суфинансирање израде Плана генералне регулације БуђановацаОво је у кратком временском периоду други значајан пројекат за мештане Буђановаца који Покрајина финансира. Подсетимо, пре неколико дана за асфалтирање улица у Буђановцима Општина Рума је добила од Управе за капитална улагања АП Војводине 46,3 милиона динара. 

 • Полуфинале избора за Мис Србије

  28. јул 2017.

  PlakatРумски Базен "Борковац" биће домаћин званичног полуфиналног такмичења за Мис Србије, на коме ће учествовати девојке из региона Срема. Такмичење ће се одржати у недељу 30. јула са почетком у 21 час.

  Победница полуфиналног такмичење, која ће понети прву званичну титулу Мис Руме, добиће као награду, између осталог, и четворогодишњу стипендију за студије.

 • Више бесплатних уџбеника за ђаке из румске општине

  28. јул 2017.

  Slađan MančićОпштина Рума је кренула у процес измене и допуне Одлуке о социјалној заштити, на основу које се проширује обухват ученика који могу да добију бесплатне уџбенике, ужину и бесплатан дневни/продужени боравак. Јуче је на седници Већа усвојен Нацрт Одлуке о изменама и допума Одлуке о социјалној заштити у Општини Рума, а након Већа Одлука ће се ускоро наћи и пред одборницима Скупштине Општине Рума.

  "Измене у Одлуци се односе пре свега на ученике. Проширили смо могућност за добијање бесплатних уџбеника и на децу чије породице нису корисници новчане материјалне помоћи, али су на неки начин угрожена, јер нпр. родитељи имају мала примања. Сада ће на предлог школе и та деца моћи да конкуришу за бесплатне уџбенике или ужину, а коначну одлуку донети општинска комисија", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Изложба фотографија "Мој Банат"

  28. јул 2017.

  Плакат Завичајни музеј Рума, у оквиру Румског културног лета, вечерас у 20 часова у легату Феђе Соретића, приређује отварање изложбе уметничких фотографија "Мој Банат", аутор изложбе је Милан Живковић.

  Својим умећем хватања покретних слика, наоко неухватљивих призора, пролазних момената и бескраја зелене равнице и плавог неба презентује и дочарава свој завичај - Банат. Реч је о делу Војводине који ће вас својим призорима свакодневнице испуњене обичним људима, старим кућерцима, лепим и корисним животињама и бескрајним просторима вратити у нека прохујала времена и учинити да давно преживљени тренуци и виђене слике оживе и постану стварне.

  Изложба ће бити отворена до 29. августа.

 • XXXII седница Општинског већа - расподела добити ЈП "Водовод" и "Комуналац"

  27. јула 2017.

  VodaНа данашњој седници Општинског већа дате су сагласности на одлуке надзорних одбора јавних предузећа "Комуналац" и "Водовод" о расподели добити из 2016. године.

  "Комулац" је претходне године остварио добит у износу од 3.540.347,90 динара. Добит ће бити распоређена у односу 70% оснивачу, 30% јавном предузећу, те ће на рачун Општине Рума бити уплаћено 2.478.243,53 динара, а у каси јавног предузећа остаће 1.062.104,37 динара.

  ЈП "Водовод" Рума је такође пословао са упехом. У 2016. години ово јавно предузеће остварило је добит од 727.718 динара. На рачун оснивача, тј. Општине Рума, биће уплаћено 509.402,60, док се 218.315,60 распоређује на покриће губитака из ранијих година.

  Директор ЈП "Водовод" Слободан Станић информисао је чланове Већа и да је пре неколико дана пуштен у рад нови бунар у Јарку, који производи 50 литара воде у секунди, те да су тренутни проблеми у водоснавдевању махом везани за суседну Општини Ириг. Ово јавно предузеће ове летње сезоне производи 10% више воде, али је иришкој општини због старе водоводне мреже, односно малих профила цеви, онемогућена количински већа испорука воде.

 • XXXII седница Општинског већа - Компанија "AMC-Afrodite mode colection" проширује производне капацитете у Руми

  27. јул 2017.

  Opstinsko većeЈош једно предузеће у Општини Рума планира проширење производних капацитета и запошљавање нових радника. Овог пута реч је о компанији "AMC-AFRODITE MODE COLECTION" која у Општини Рума послује већ 11 година.

  На данашњој седници Већа усвојен је Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта у корист Društva za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu "AMC-AFRODITE MODE COLECTION" DOO BEOGRAD-Zemun, на основу којег ће, без накнаде, ово предузеће моћи да крене у изградњу производних објеката укупне површине 2.500 квадратних метара.

  "Како сам обавештен ово предузеће већ у Руми запошљава 50 или 60 радника, сада планирају изградњу сопствених производних хала и запошљавање нових радника. Планирано је да буде ангажовано 100 радника. Пошто смо захваљујући Републичкој дирекцији за имовину пренели власништво над земљиштем на Општину Рума након скупштинског усвајања Елабората, уступићемо "Афродити" без накнаде малу парцелу од 0,5 хектара и то је једна врста помоћи коју пружамо инвеститорима који послују на територији наше општине", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Одржана XXXII седница Општинског већа

  27. јул 2017.

  Opštinsko većeИзвештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период 01.01.-30.06.2017. године показао је да је пуњење општинске касе у првих шест месеци добро, оцењено је на данашњој седнице Већа.

  Шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић је већнике известила да су укупно остварени приходи и примања у поменутом периоду износе 901.966.872,72 динара, односно 40,82% бруто планираних прихода и примања, док извршени расходи и издаци износе 729.327.906,37 динара односно 31,01%.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је на седници напоменуо да је локална самоуправа задовољна пуњењем буџета.

  "Увек је пуњење буџета у првој половини године лошије у односу на другу, стога сматрамо да је приход преко 900 милиона у првих шест месеци више него добар. Ми већ имамо најављене нове приливе средстава са виших нивоа власти, попут скоро 50 милиона динара за реконструкцију улица у Буђановцима које смо добили од Покрајине. Ако томе придодамо и очекивано веће приходе на основу пореза на зараде људи који ће се до краја године запослити у индустријским зонама, верујем да је могуће да овогодишњи буџет буде и рекордан", рекао је Манчић члановима Општинског већа.

  На седници је усвојено и Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 100.000 динара Туристичкој организацији Општини Рума за организацију "Румфеста".

 • Јавни позив за доделу пакета помоћи у храни за најугроженије породице избеглих и интерно расељених лица

  27. јул 2017.

  Општина Рума расписује Јавни позив за доделу пакета помоћи у храни за најугроженије породице избеглих и интерно расељених лица.
  Право учешћа имају лица која су још увек у статусу избеглице, као и интерно расељена лица са КИМ, а која имају пребивалиште на територији општине Рума.
  Јавни позив траје од 28.7.2017. године до 4.8.2017. године, а захтев за доделу помоћи може да се преузме у просторијама Општинске управе, у Повереништву за избеглице и миграције или у месним канцеларијама.
  Све информације корисници могу да добију на број 479 162 или у просторијама Повереништва, Главна 107, Рума.

 • Културно лето 2017 - Необјављене приче

  25. јул 2017.

  логоУ оквиру овогодишњег Културног лета Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' вечерас организује књижевно вече, на којем ће о својим необјављеним причама говорити Ђока Филиповић.
  У томе ће му помагати глумац Милан Дудић Мића уз музичку подршку Чарли бенда. Водитељ програма биће Бошко Неговановић.

  Књижевно вече ће се одржати у Великом холу КЦ ''Брана Црнчевић'' са почетком у 20 часова.

   

 • Заказана XXXII седница Општинског већа

  26. јул 2017.

  XXXII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 27.7.2017. године са почетком у 11.00 часова у Градској кући.

  За седницу је предложен дневни ред са 14 тачака.

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01.-30.06.2017. године

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве

  3.Нацрт Одлуке о давању сагласности на отпис и конверзију потраживања општине Рума према ГП " Мостоградња" а.д. из Београда у трајни улог у капитал ГП " Мостоградња" а.д.

  4. Разматрање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора о расподели добити ЈП " Комуналац" у Руми за 2016. годину

  5. Разматрање захтева за давање сагласности на Одлуку Надзорног одбора о расподели добити ЈП " Водовод" Рума за 2016. годину

 • Нова водоводна мрежа у центру Доњих Петроваца

  26. јул 2017.

  Goran CvorkovПроблеми са водоводном мрежом у центру Доњих Петроваца успешно су решени. Општина Рума је обезбедила целокупна средства за санацију водоводне мреже за зграду у центру села где се налазе просторије Месне канцеларије, Поште, Дома здравља и Пољопривредне апотеке, каже Горан Чворков, члан Савета МЗ Доњи Петровци.

  "Замењене су старе и дотрајале цеви. Цела зграда је била на само једном вентилу, те су се спорадично јављали и проблеми у водоснабдевању. Наиме, зими је често долазило и до пуцања цеви, јер се нису користиле све просторије у згради и онда током радова на замени цеви цела зграда је остајала без воде", рекао је Чворков.

  У Доњим Петровцима такође су у току и радови на чишћењу дивље депоније. На послу је ангажовано јавно предузеће "Комуналац", а завршетак радова се очекује у наредних неколико дана.

 • Нови успех младе румске џудисткиње

  26. јул 2017.

  Ана БјелићМађарска и град Ђер су центар олимпијског спорта јер се ове седмице одржава Европски олимпијски фестивал младих.

  Након репесажа, Румљанка Ана Бјелић, чланица Џудо клуба "Словен" Рума, је у борби за бронзу савладала Ивану Николић из Црне Горе и донела прву медаљу за српски тим!

  На четрнаестном по реду летњем Европском олимпијском фестивалу младих нашу земљу представља 43 такмичара у осам различитих спортова. Ана је једна од петоро џудиста у српском тиму.

 • Рума домаћин полуфиналног такмичења за Мис Србије

  25. јул 2017.

  Press u HoteluРумски Базен "Борковац" биће домаћин званичног полуфиналног такмичења за Мис Србије, на коме ће учествовати девојке из региона Срема. Такмичење ће се одржати у недељу 30. јула са почетком у 21 час, а за пласман на финално такмичење бориће се 15 девојака.

  Тим поводом синоћ је у румском Хотелу "Парк" одржана конференција за медије на којој су говорили представници румске локалне самоуправе, Базена Борковац и председница компаније Miss Yu Весна Југовић Да Винча.

  Велепни румски базен у уређеном излетишту испунио је све строге критеријуме да буде домаћин полуфиналног такмичења, казала је Весна Југовић Да Винча.

  "Постоје стандарди који морају бити испуњени да би се добило домаћинство за једно овакво такмичење. Ми смо већ приликом првог обиласка базена у Борковцу сагледали његов пун потенцијал и могу вам рећи да у недељу очекујемо један прави спектакл у Руми. За само полуфинално вече спремна су бројна изненађења, сјајан музички програм, стога сам сигурна да ће ово заиста бити вече за памћење", изјавила је Весна Југовић Да Винча похваливши и сарадњу са Општином Рума.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и председник СО Рума Стеван Ковачевић сагласни су да ће недељно такмичење у Руми допринети промоцији града.

 • Интерни конкурс за попуњавање радних места у Општинској управи

  25. јул 2017.

  Начелник Општинске управе општине Рума објављује интерни конкурс за попуњавање радних места у Општинској управи општине Рума.

  На интерном конкурсу имају право да учествују само запослени на неодређено време у систему локалне самоуправе, односно у органима општине Рума, јавним службама, јавним предузећима, правним лицима основаним од стране тих предузећа, привредним друштвима и другим организацијама које у систему локалне самоуправе имају обавезу пријављивања података о запосленима у Регистар, односно запослене чије се плате, односно зараде финансирају из буџета општине Рума.

  Датум објављивања интерног конкурса je 25.7.2017.године, док је рок за подношење пријава петнаест дана од дана објављивања на огласној табли општине Рума, односно рок истиче закључно са даном 10.8.2017.године.

  Интерни конкурс

 • Руми од Покрајине 46,3 милиона динара за реконструкцију улица у Буђановцима

  24. јул 2017.

  UgovorПредседник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић уручили су данас уговоре представницима градова, општина, здравствених институција и институција социјалне заштите, које су оствариле право на бесповратна средства на јавним конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине. Средства су додељена за финансирање и суфинансирање пројеката у областима саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, образовања, здравствене заштите и социјалне заштите.

  Управа за капитална улагања АП Војводине доделила је укупно 791.539.310,28 динара за финансирање и суфинансирање 25 пројеката, чија реализација ће допринети равномерном и бржем развоју Аутономне покрајине Војводине.

  Конкурсом је Општини Рума додељено 46,3 милиона динара, а средства ће бити искоришћена за реконструкцију кључних улица у Буђановцима, рекао је након свечаности уручења уговора први човек румске локалне самоуправе Слађан Манчић.

 • Постављен видео надзор на још једној раскрсници у Руми - Бесплатан интернет за Платичево, Кленак, Буђановце и Путинце

  24. јул 2017.

  Vojislav MiokovićОпштина Рума је на Конкурсу за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама на територији АП Војводине из области електронских комуникација и информационог друштва добила око 2,3 милиона динара и са још додатно издвојених близу 650.000 динара, сопствених средстава, финансирала је три значајна пројекта.

  Реч је о пројектима градске видео-надзорне мреже; систему видео надзора у васпитно-образовним установама и "Хотспот" локацијама које ће грађанима омогућити слободан приступ интернету.

  "Уз велику финансијску помоћ Покрајине и ове године настављамо да реализујемо пројекте који имају за циљ, пре свега, повећање безбедности у саобраћају. Постављен је видео надзор на раскрсници улица Железничка и ЈНА, као и у предшколској установи "Полетарац", тј. на објекту "Јаслице". Поред видео надзора реализовали смо пројекат постављања тзв. Хотспот" локација, које грађанима омогућавају слободан приступ интернету. Нисмо занемарили села наше општине, па су тако "Хотспотови" постављени у центру Платичева, Кленка, Буђановаца и Путинаца, као и малом парку у румској Главној улици", изјавио је Војислав Миоковић, шеф кабинета председника Општине.

 • Полумаратон у срцу Срема!

  24. јул 2017.

  Plakat-Догађај који ће обележити спортску годину у Руми

  У организацији Спортског савеза Општине Рума, а под покровитељством Општине Рума, 26. августа ове године, одржаће се Први румски полумаратон. Ово спортско такмичење већ сада се најављује као спортска манифестација године у Руми, а очекивања су да ће наредних година бити уврштено у приоритетне полумаратоне свих тркача из наше земље и Балкана. Главна трка Румског полумаратона је трка дужине 21,1 км. Старт и циљ ће бити на Градском тргу, а трчаће се кроз главне улице Руме. Поред ове полумаратонске трке, организоваће се и ДДОР Трка задовољства у дужини од 3 км, а по први пут у Руми ће се одржати и Бамбини Маратон. Реч је о дечијој трци намењеној малишанима до 2 године, који ће дужину од 4,5 метара моћи да проходају, претрче или да је савладају пузајући.

  Поред главне полумаратонске трке, трке задовољства и Бамбини маратона, одржаће се и Бизнис штафетна трка, у којој ће учествовати по три члана једног предузећа, а сваки такмичар ће трчати трасу дужине од 7 километара. И за ову трку као и за такмичење у полумратону, могу да се пријаве предузећа која су из наше земље и из иностранства.

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  24. јул 2017.

  GadjanjeЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће вршити артиљеријска опитна гађања 27., 28., 31. јула и 3. и 4. августа 2017. године, у времену од 9 до 16 часова.

  Границе опасног подручја биће обележене таблама упозорења.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету потребно је да достави пријаву Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 9. августа 2017. године. Пријаве поднете после тог рока неће се узимати у обзир.

 • Уређење прилазног пута за нову инвестицију у Руми

  21. јул 2017.

  Kod NovogradnjeПаралелно са радовима на уређењу атарских путева, у Индустријскоj улици у Руми, изводе се радови на изградњи пута који води ка парцели, коју је Општина Рума недавно продала београдском инвеститору "Синофарм-у".

  Реч је о прилазном путу из Индустријске улице, који пролази поред некадашње "Новоградње".

  "Дужина прилазног пута од Индустријске улице до парцеле инвеститора је 250 метара. Ми смо се обавезали да ћемо тај посао урадити и да ће инвеститор добити неопходну путну инфраструктуру. Иначе, поменути инвеститор је купио парцелу површине око 1,5 хектара, а запослиће око 100 радника", казао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

 • Уређење атарских путева у Општини Рума и замена саобраћајних знакова

  21. јул 2017.

  Slađan MančićУ Општини Рума данас је почело уређење атарских путева.

  Три месне заједнице су конкурисале са пројектима, па ће тако механизација бити ангажована на три атарска пута у Жарковцу, на два у Буђановцима и на једном атарском путу, дужине око једног километра, у Платичеву.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас радове у Жарковцу и подсетио да пројекат уређења атарских путева локална самоуправа финансира заједно са Покрајинским секретаријатом пољопривреду, водопривреду и шумарство, а да  вредност радова износи близу 20 милиона динара.

 • Огласи о отуђењу грађевинског земљишта

  20. јул 2017.

  1. Предмет Огласа је отуђење путем јавног надметања грађевинског земљишта у јавној својини општине Рума у Руми, парцела број 7119/7.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 20.7.2017.године до 18.8.2017. године а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27 октобра 38/2, најкасније до 18.8.2017. године искључиво до 15.00 сати на деловодник предузећа.

  Преузмите Оглас

  2. Предмет Огласа је отуђење путем јавног надметања грађевинског земљишта у јавној својини општине Рума у Руми, парцеле број 12156/9.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 20.7.2017.године до 18.8.2017. године а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27 октобра 38/2, најкасније до 18.8.2017. године искључиво до 15.00 сати на деловодник предузећа.

  Преузмите Оглас

  3. Предмет Огласа је отуђење путем јавног надметања грађевинског земљишта у јавној својини општине Рума у Руми, парцеле број 11072/12 и парцеле број 11072/13.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 20.7.2017.године до 18.8.2017. године а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума, 27 октобра 38/2, најкасније до 18.8.2017. године искључиво до 15.00 сати на деловодник предузећа.

  Преузмите Оглас

 • Срем филм фест

  20. јул 2017.

  Srem film festВечерас у сали Легата Феђе Соретића, у времену од 20.30 до 21.20 часова, Завичајни музеј Рума и Удружење Срем филм, организују пројекције награђених филмова са "Срем филм феста".

  Биће приказани филмови:

  - Плен / THE PRAY аутор Alex Jones, САД , 2014.
  - Котор 3D музеј / KOTOR 3D MUSEUM, Ратимир Мартиновић, ЦРНА ГОРА, 2016.
  - Скривено вино – Путовање, Илок / SECRET WINE – A JOURNEY, ILOK, 2014.
  - Било једном пре дрвета / ONCE UPON A TREE HET MEISJE EN DE BOOM, Marlen fan den Verf, Холандија, 2013

 • Представа за децу - МАШТА И МИМ / 25. јул

  20. јул 2017.

  PredstavaПредстава за децу - МАШТА И МИМ
  Уторак, 25. јул у 19.00 часова
  Мала дворана
  Позоришни студио „Нада“
  Аутори: Игор Грекса и Санела Милошевић
  Играју: Санела Милошевић, Игор Грекса и Вукашин Ранђеловић
  Представа нема свој ток радње, нити причу. Она је скуп елемената, заснованих на глумачкој игри и римејку неких од најпознатијих сцена које су изводили Марсел Марсо, Џери Луис и Слава Полунин. Кроз пантомиму приказујемо путовање кроз две земље, једну професију, приказујемо животиње, дословно интерпретирамо речи из песама које смо одабрали и оживљавамо горе поменуте сцене. То је сажети приказ који свако дете без обзира на језик којим комуницира разуме као универзалну комуникацију на релацији глумац – глумац и глумац – публика.
  Улаз слободан

 • Фудбалски турнир у Буђановцима

  19. јул 2017.

  Mali fudbalПоводом сеоске славе у Буђановцима, у петак 21. јула, биће одржан Ноћни турнир у малом фудбалу. Турнир ће се играти на школском игралишту, са почетком у 18:30 часова. Екипе играју у саставу 4+1, плус 4 резерве. Уплата по екипи износи 4.000 динара. Пријаве трају до почетка турнира.

  Наградни фонд износи 70% од укупне уплате. Обезбеђене су и појединачне награде за најбољег играча и голмана. Више информација на телефон: 066/92-34-518.

  Организатор турнира је ФК "Младост" Буђановци.

 • Представа "Брак, у ствари, љубав"

  19. јул 2017.

  PlakatСреда, 19. јул у 21.00 час
  Велика дворана Културног центра

  - музичка комедија -

  Режија: Владан Савић
  Играју: Владан Савић и Кристина Савић

  У овој представи се сви препознају и она је у потпуности подређена публици, са много елегантног хумора и живо извођене музике. Поред текста у којем публика проналази себе и идентификује се са протагонистима представа „Брак, у ствари, љубав“ се увелико ослања на живо отпеване музичке нумере па се у тим тренуцима може осетити и права концертна атмосфера. За разлику од осталих „малих“ представа, ова је специфична и јединствена по томе. Циљ представе је, између осталог, и то да докаже да представа може да буде занимљива и смешна без псовки, политике и простог подилажења публици. Како су класични мјузикли „кабасти“ и захтевају велико ангажовање око гостовања ван матичне сцене, ова позоришна представа је одлична прилика да се жанр мјузикла представи и публици ван великих позоришних центара.

 • Трансфузиомобил на Градском тргу

  18. јул 2017.

  TransfuziomobilРумљани могу данас до 17 сати дати крв и придружити се Летњој кампањи Института за трансфузију крви Србије.

  Трансфузиомобил Института је постављен на Градском тргу, а већ у првим сатима акције одазвао се велики број људи.

  Црвени крст Рума подсећа да су залихе крви у летњем периоду дефицитарне.

  "За нас у румском Црвеном крсту је изузетно важан термин када се одржава акција, због несташица крви, што је карактеристично за летњи период. Показало се претходних година да је ово акцију подржао и велики број нових давалаца, посебно младих. Очекујемо и овог пута добар одзив, као што је то био случај и протеклих осам година у Руми", рекла је стручна сарадница Црвеног крста Руме Радованка Поповић Јанковић.

 • Културно лето 2017: Глумац је глумац

  17. јул 2017.

  LogoУ оквиру манифестације Културно лето 2017 Румљани ће имати прилику да одгледају представу ''Глумац је глумац'', у изведби Јовице Јашина.

  Представа ће се одржати у уторак, 18. јула, са почетком у 20:30h, у Холу КЦ ''Брана Црнчевић'' у Руми.

  Улаз је бесплатан.

   

 • Добро стање у буџету омогућиће значајне радове у свим месним заједницама

  17. јул 2017.

  Sastanak sa MZПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас, у Градској кући, састанак са новоизабраним председницима Савета месних заједница у румској општини.

  На састанку су анализиране тренутне потребе месних заједница, а најчешће је било речи о инфраструктурним радовима, одржавању зеленила и решавању проблема са дивљим депонијама.

  Председник Манчић је председнике месних заједница упознао са пројекцијом буџета и планираним циљевима до краја 2017. године. Он је поручио представницима месних заједница да су они први покретачи свега онога што би требало да се ради у граду и селима, а да ће локална самоуправа дати свесрдну подршку и обезбедити средства за финансирање.

  Први човек румске локалне самоуправе је напоменуо и да се многи пројекти могу финансирати са виших нивоа власти и да Општина Рума очекује да јој се на неколико конкурса одобре средства.

 • Две медаље за румске савате репрезентативце

  17. јул 2017.

  Petar Jovanovi i Marko VidakovićРепрезентација Србије синоћ се вратила са Светског првенства за кадете и Светског КУП-а за пионире у assaut саватеу које је одржано у Вараждинским Топлицама, Хрватска 14-15. јула 2017. године.
  Наша селекција је освојила 3. место у укупном пласману са 3 златне, 3 сребрне и 2 бронзане медаље.
  У саставу репрезентације Србије наступили су и спортисти Савате бокс клуба "Рума" и остварили велики успех. Петар Јованов је освојио златну медаљу у категорији до 48кг за пионире након три успешне борбе. У финалу је убедљиво савладао репрезентативца из Белгије и отворио "Пандорину кутију" за наше противнике. Била је то прва медаља и прво финале за наш тим. Други наш такмичар Марко Видаковић освојио је сребрну медаљу у кадетској конкуренцији до 80кг након три борбе. Највећи подвиг направио је убедљивом победом над Французом у полуфиналу елиминишући га да стигне до финала. Био је то једини Француз који је заустављен пре финала. У финалу је изгубио тесно од хрватског представника иако је доминирао у целој борби. Пресудили су поени и све честитке противнику без обзира на резултат. Марко је одрадио одличан меч и у истом финалу и добио честитке присутних из хрватске репрезентације.

 • Бранко Пауковић освојио злато

  17. јул 2017.

  Бранко ПауковићНа Првенству Балкана у атлетици, које је одржано 15. и 16. јула у Новом Пазару, Бранко Пауковић, члан Атлетског клуба "Рума", освојио је злато за Србију у бацању копља са резултатом 75.82м.
   
   
   
   
   
 • "Комуналац" купио 25 нових контејнера

  17. јул 2017.

  Miokovic i DošenЈП "Комуналац" унапредиће услугу одвожења смећа из градских месних заједница. Ово јавно предузеће је за замену старих дотрајалих контејнера издвојило милион динара сопствених средстава, а купљено је 25 нових металних контејнера.

  Нови контејнери биће постављени у насељу Тивол, код Дома здравља и центру града.

  "Посебно нас радује што у својој организацији имамо предузеће попут ЈП "Комуналац", које успешно послује и то им је омогућило да ову набавку контејнера финансирају комплетно из сопствених средстава. Општина Рума је апсолутно увек спремна да помогне свим јавним предузећима. Ипак, овај пример ЈП "Комуналац" показује да имамо јавна предузећа која могу да од својих прихода унапређују ниво пружања услуга", рекао је шеф Кабинета председника општине Војислав Миоковић.

  У ЈП "Комуналац" планирају набавку нове туре контејнера већ половином септембра, каже помоћник директора задужен за техничке послове у овом јавном предузећу Жељко Дошен.

 • Трансфузиомобил на Градском тргу - уторак 18. јул

  14. јул 2017.

  ПлакатТрансфузиомобил Института за трансфузију крви Србије биће постављен на Градском тргу у Руми, у уторак, 18. јула, од 11.оо до 17.00 часова.

  Црвени крст Рума позива суграђане да се одазову и придруже Летњој кампањи, у традиционално дефицитарном летњем периоду, са мотом  "Неколико ваших минута је нечији цео живот. Нађите времена за хуманост".

   

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  14. јул 2017.

  У уторак, 18.7.2017. године, у периоду од 6.00 до 12.00 часова, због прикључења на водоводну мрежу новог бунара на изворишту у Јарку биће отежано водоснабдевање свих потрошача у систему са могућношћу потпуног прекида водоснабдевања за време трајања радова.

   

   

 • Школа пливања и школа стоног тениса на Базену Борковац

  14. јул 2017.

  Школа пливања на Базену БорковацУ оквиру пројекта „Превенција болести зависности и насиља у породици“ који спроводи Центар за социјални рад Општине Рума, Савез спортова Општине Рума и Едукативни центар Сомбор, реализује се и спортски камп који је почео 3. јула и трајаће до 10. децембра 2017. године. Учесници су ученици 7. разреда основних школа са територије румске општине.

  Пројекат је подржан од стране локалне самоуправе и Министарства за омладину и спорт, а финансира га Министарство за рад и запошљавање.

  Министарство је локалној самоуправи доделило наменски трансфер у износу од 2 милиона динара за четири фазе овог пројекта: радионице са децом и родитељима, анализу, спортски камп и такмичење, рекао је директор Центра за социјални рад Слободан Красић. „Са поносом и одушевљењем могу да кажем да ми је драго што је локална самоуправа подржала ову идеју и дала поверење да спроведемо овај пројекат до краја“, рекао је Красић.

  Школа стоног тенисаПројекат је значајан зато што се бави превенцијом, а не последицама, казао је Светислав Дамјанчук, шеф Одељења за друштвене делатности Општинске управе општине Рума. „У оквиру кампа деца учествују у забавним рекреативним спортским активностима као што су школа пливања, школа фудала и школа стоног тениса“, рекао је Дамјанчук.

  „Циљ нам је да анимирамо децу да се што више баве спортом, да се склоне од лоших ствари које их вребају зато што су они сада у кризним годинама“, изјавио је Милош Марковић, генерални секретар Савеза спортова Општине Рума.

  У пројекту учествује укупно 134 породице.

 • Обевештење Штаба за ванредне ситуације Рума

  14. јул 2017.

  Због високих температура и погодних услова за настанак пожара, а у циљу заштите живота и здравља суграђана као и приватне и јавне својине, обавештавају се грађани општине Рума да не пале ватру на отвореном простору, а нарочито због високог степена ризика у близини шума, стамбених и привредних објеката у урбаним срединама, чиме би чинили повреду одредаба Закона о заштити од пожара („Сл.гласник.РС”, број:111/09 и 20/2015).

  Чланом 50. Закона о заштити од пожара је регулисано:

  - Забрањено је спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака.

  - Лице које је радњама из става 1. овог члана изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у - складу са посебним прописима.

  - За непоштовање Закона о заштити од пожара предвиђена је новчана казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

  Чланом 15. Правилника о упису у регистар пољопривредних газдинстава и обнови регистрације, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства (Сл. гласник РС. број 17/13) регулисано је:

 • Асфалтирана Козарачка улица

  13. јул 2017.

  Козарачка улица у РумиПосле дугог низа година становници Козарачке улице у Руми су дочекали да се и у њиховој улици уради завршни слој бетона. Данас је урађен хабајући слој асфалта на дужини од 245 метара и ширини до три метра.

  Такође, данас су вршени радови и у Орловићевој улици. Асфалтиран је пролаз између две стамбене зграде дужине 25 метара. У овом пролазу су се јављали проблеми са скупљањем воде и одвођењем површинских вода и појавиле су се ударне рупе, тако да је извршена санација.

  Наручилац ових радова је Општина Рума. Радови се изводе из уговра за редовно одржавање путева и улица који укупно износе на годишњем нивоу 50 милиона динара. Извођач радова је предузеће "Катаго" из Руме, а надзор врши ЈКП „Паркинг и инфраструктура“.

 • Предавање "Митска бића - обичаји и предање (вук, змија и петао)"

  13. јул 2017.

  Вук, змија, петаоЧетвртак, 13. јул у 20.30 часова
  Предавач Јелена Арсеновић, етнолог
  Завичајни музеј Рума - Сала легата Феђе Соретића
  Улаз слободан

   

   

 • Третман сузбијања комараца

  13. јул 2017.

  Друштво за еколошку и санитарну заштиту "Sani Eco Vita DOO" извешће третман сузбијања комарања на територији Општине Рума у периоду од 19.7.2017. када се за то створе повољни метеоролошки услови. Сузбијање ће бити изведено уређајима из ваздуха у периоду од 18.00 до 22.00 сата, препаратом MOSLINK 0.8 ULV, на бази ламбда-цихалотрина.

  Моле се пчелари да предузму неопходне мере заштите пчела.

 • Отворена изложба "Ала смо се наодмарали - Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века"

  12. јул 2017.

  Синоћ је у Завичајном музеју Рума отворена изложба "Ала смо се наодмарали - Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века". Аутори изложбе су Милкица Поповић и др Агнеш Озер, музејске саветнице и историчарке Музеја Војводине

  Овом изложбом представљен је део богатог наслеђа који се чува у музејима, архивима, библиотекама и у приватним колекцијама. Први пут су обједињена артефакта везана за најпопуларнија одмаралишта Војвођана. 

  Изложбу је званично отворио Зоран Лазин, покрајински подсекретар за културу и информисање.

  "Надам се да ћемо овом изложбом дати и свој допринос напорима културних посленика овог града да обезбеде  културне садржаје и током лета. Ово је неообична, лепа и интересантна изложба", рекао је Зоран Лазин.

  Музеј Војводине ове године обележава 170 година рада, истакао је директор овог музеја, др Драго Његован.

 • Огласи- Отуђење грађевинског земљишта путем јавног надметања

  12. јул 2017.

  Расписан је Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини путем јавног надметања у насељеном месту Доњи Петровци.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 12.7.2017. године до 10.8.2017. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се ЈКП "Паркинг и инфраструктура" Рума,  27 октобра 38/2, најкасније до 10.8.2017. године искључиво до 15.00 сати.

  Преузмите Оглас.

 • 3. коло Мини кајак лиге и пионирске лиге Србије

  12. јул 2017.

  У суботу, 15. јула, на Борковачком језеру одржава се 3. коло Мини кајак лиге и пионирске лиге Србије. Старт прве трке је у 10.00 часова. Програм траје до 14.00 часова. Тамичари су узраста од 9 до 14 година, а учествоваће 30 клубова из Србије.

   

   

 • Отворен HISPA центар у Дому здравља Рума

  12. јул 2017.

  HISPA центар РумаДом здраља Рума придружио се HISPA - удружењу центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога, односно кардиоваскуларних обољења.

  HISPA представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Републике Србије и Балкана.

  Начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништва, доктор медицине Емилија Освалд, каже да је основна идеја овог Центра превенција оних кандидата који би у будућности били озбиљни болесници из кардиоваскуларних области.

  „Улога лекара је да препознају те пацијенте. Наши пацијенти се често крећу у затвореном кругу здравственог система, а ово нам је прилика да помогнемо индивидуално, сваком пацијенту и то је оно што нам недостаје, да се истакне један однос између лекара и пацијента где се пацијент осећа да смо му посветили пажњу коју он заправо и заслужује. Од Удружења HISPA ћемо добити помоћ не само у смислу едукације, подршке и знања, већ и у смислу техничке подршке, где ће Центар моћи да функционише неометано у смислу дијагностичких процедура. Очекујем да ће HISPA центар у Дому здравља Рума у потпуности заживети у наредних месец дана“, рекла је доктор Емилија Освалд.

  Небојша ТасићПроф. др Небојша Тасић, председник Удружења HISPA и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду каже да сваки други становник Србије умире од инфаркта и шлога.

  „Из ових разлога је и формирано Удружење. Овај центар је примарно конципиран да помаже пацијентима. Наша идеја је да идентификујемо, дијагностикујемо и дугорочно пратимо болеснике са повишеним кардиоваскуларним ризиком и да покажемо пацијентима да уколико воде квалитетан живот и ако на време уочимо њихове проблеме и адекватно их дијагностикујемо и креирамо лични програм и затим их на адекватан, савремен начин лечимо, они могу да доживе удобну и безбедну старост. Основни мото нашег Удружења је спречити или одложити болест. Основна улога је да покажемо да снижење кардиоваскуларних ризика, то су ризици да неко доживи инфаркт и шлог у наредних десет година, буду веома мали и да ти болесници воде један уредан и здрав живот. Ми се примарно бавимо превенцијом кардиоваскуларних обољења, али смо веома свесни да фактори ризика који доводе до инфаркта и шлога су слични, ако не и исти, факторима ризика који доводе до великог броја карцинома и других менталних и соматских обољења. Ту пре свега мислим на недовољну физичку активност, пушење, стрес и желомо да утичемо на све то на један специфичан, персонализован начин и са друге стране мудтидисциплинарно у сарадњи лекара различитих специјалности као што су ендокринолози, неуролози, кардиолози, специјалисти опште медицине, нутриционисти, фармаколози, тако да имамо један јасан, конкретан програм за сваког пацијента појединачно“, рекао је проф. др Небојша Тасић.

 • Реконструкција котларнице "Спортска хала"

  11. јул 2017.

  Душан ЉубишићУ току су радови на реконструкцији хидрауличког дела котларнице "Спортска хала" и уградња резервног котла.

  Начелник Општинске управе општине Рума, Душан Љубишић је рекао да је то практично крај реализације тројног уговора који је потписан између Општине Рума, Јавног предузећа „Стамбено“ и KfW банке.

  Партиципација, односно учешће наше Општине у овом пројекту је 5,5 милиона динара које је позиционирано у буџету Општине Рума за 2017. годину. Део средстава смо пребацили прошле недеље, а део ће бити у складу са уговорним одредбама пребачен у догледно време. Оно што је важно јесте да ћемо већ у грејној сезони 2017/2018. имати једно квалитетније грејање у центру града. Цена грејања на гас је нижа у односу на цену грејања на мазут тим више што дистрибуцију гаса на нашој територији врши Јавно предузеће „Гас“, локално предузеће које добит враћа у општински буџет, дакле постоје вишеструке предности да управо гас буде енергент који ће бити коришћен у сврху грејања“, рекао је Љубишић и истакао да ће овај котао и капацитетом, али и квалитетом значајно побољшати систем даљинског грејања.

  Живан МихајловићРуководилац сектора грејања у топлани Рума, Живан Михајловић каже да су средства за ову инвестицију обезбеђена из више извора.

  Главни извор средстава је субвенција из KfW програма у реконструкцији система даљинског грејања у Србији, четврта фаза односно завршни део ове субвенције. Други део је обезбеђен средствима из општинског буџета, а трећи, мали део, сопственим средствима топлане. Уговорена вредност инвестиције је 142.000 евра. Ови радови ће обезбедити могућност да гасимо мазутне котларнице у центру града и да добијемо једну модерну, гасну котларницу која ће имати могућност даљинског надзора и управљања. Гасе се котларнице "Орловићева", "Венац" и у перспективи је ускоро и "Робна кућа". Нови котао је 4,5 MW маскималне снаге. Радиће за сада по капацитету садашње котларнице тако да ће представљати могућност техничке резерве за проширење овог дела града у случају даљег ширења и повећања броја стамбених зграда тако да смо ми спремни за нови инвестициони програм у Руми“, рекао је Михајловић.

 • Извештај са XXXI седнице Општинског већа

  11. јул 2017.

  31. седница Општинског већаНа данашњој седници Општинског већа општине Рума донете су одлуке о избору организације која ће вршити процену парцела број 12156/9, 7119/7, 11072/12 и 11072/13 к.о. Рума. Тржишну вредност ових парцела одредиће Министарство финансија - Пореска филијала Рума.

  Интересовање инвеститора за улагање у Општину Рума је веома велико, рекао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

  „Ове парцеле, које ћемо врло брзо ставити на продају, свакако ће напунити буџет са преко 20 милиона динара. Од три, два инвеститора су са територије Општине Рума који проширују своје производне и магацинске капацитете што показује да је клима за развој привреде у нашој општини добра“, изјавио је председник Манчић.

  На седници је донета Одлука о прибављању грађевинског земљишта у јавну својину општине Рума путем непосредне погодбе по тржишној цени ради проширења гробља у Платичеву. Ради се о парцели у к.о. Платичево чији је власник Суботић Витомир. Тржишну вредност земљишта одредиће Министарство финансија Пореска филијала Рума.

  Чланови Општинског већа усвојили су на данашњој седници Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи општине Рума и Општинском правобранилаштву општине Рума.

 • Заказана XXXI седница Општинског већа

  10. јул 2017.

  XXXI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 11.7.2017. године са почетком у 10.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи општине Рума и Општинском правобранилаштву општине Рума

  2. Нацрт Одлуке о прибављању грађевинског земљишта у јавну својину општине Рума по тржишној цени путем непосредне погодбе

  3. Нацрт Решења о формирању Комисије за спровођење поступка непосредне погодбе

  4. Предлог Одлуке о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности грађевинског земљишта кат. парцеле број 12156/9 к.о. Рума

  5. Предлог Одлуке о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности грађевинског земљишта кат. парцеле број 7119/7 к.о. Рума

  6. Предлог Одлуке о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности грађевинског земљишта кат. парцеле број 11072/12 и кат. парцеле број 11072/13 к.о. Рума

  7. Предлог Оперативног плана одбране од поплава и леда на водама II редана територији општине Рума за 2017. годину

  8. Разматрање и усвајање Извештаја о раду Општинског Штаба за ванредне ситуације општине Рума за 2016. годину

  9. Разматрање и усвајање Годишњег плана рада Штаба за ванредне ситуације за период од јуна 2017. године до маја 2018. године

  10. Нацрт Одлуке о одређивању оспособљених правних лица за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама за територију општине Рума

 • Постављен шеф Кабинета председника општине

  10. јул 2017.

  За шефа Кабинета председника Општине Рума постављен је Војислав Миоковић.

  Рођен је 1986. године у Шапцу. Основну и средњу школу је завршио у Руми. Звање дипломирани социолог је стекао 2011. на Филозофском факултету у Новом Саду, а 2012. је завршио мастер студије са просечном оценом студирања 9,50. Радио је у Заводу за проучавање села, Центру за социјални рад општине Рума, Општинској управи општине Рума.

   

 • Спортски резултати

  10. јул 2017.

  Prvenstvo Balkana - džudoНа Првенству Балкана за јуниоре одржаном 8.7.2017. године у Пазарџику (Бугарска) такмичари Џудо клуба "Словен", у дресу репрезентације, постигли су следеће резултате: Урош Маџаревић освојио је сребрну медаљу (II место); Бранислава Бјелић пето место (кадет).

  Ана Бјелић је због санирања повреде и постизања што боље форме за ЕYОФ (олимпијаду младих) изостала са Првенства Балкана, ЕYОФ се одржава 24. јула у Мађарској. Стефана Зубовића очекује учешће на Балканском за старије пионире 28.07.2017. Стефан је иначе и победник на 60 метара спринт у Мини атлетици на недавно одржаном Републичком првенству за ученике Републике Србије.

  Честитке Урошу и Бранислави на постигнутим резултатима.

  Такмичари Атлетског клуба "Рума" Немања Стричић и Тамара Милутиновић представљајући АП Војводину на Сусрету региона Србије за млађе јуниоре/ке, које је одржано 8.7.2017. у Београду, победили су у својим дициплинама и на тај начин уједно допринели и освајању екипног првог места. Немања је победио у бацању кугле са 15.84м. Тамара је победила у трци на 400 метара са постигнутим новим личним рекордом 58.63с.

  Такође истичемо да су Тамара Милутиновић, Немања Стричић и Војин Димић представљали репрезентацију Србије на недавно одржаном Првенству Балкана, Немања (диск) у конкуренцији млађих јуниора, Тамара (4x400) и Војин (диск) у конкуренцији старијих јуниора.

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  10. јул 2017.

  Јавно предузеће "Водовод" обавештава грађане да се радови на прикључењу бунара на изворишту Јарак који су најављени за сутра, 11.7.2017. године, одлажу због високих дневних температура. О новом термину извођења радова јавност ће благовремено бити обавештена.

   

   

 • Гостујућа изложба Музеја Војводине

  10. јул 2017.

  ПлакатЗавичајни музеј Рума, у уторак 11. јула у 20 часова, у сали легата Миливоја Николајевића, приређује отварање гостујуће изложбе Музеја Војводине "Ала смо се наодмарали - Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века".

  Аутори изложбе су Милкица Поповић, музејски саветник, историчар и др Агнеш Озер, музејски саветник, историчар. Овом изложбом представљен је део богатог наслеђа који се чува у музејима, архивима, библиотекама и у приватним колекцијама. Први пут су обједињена артефакта везана за најпопуларнија одмаралишта Војвођана. Економско снажење грађанства у другој половини 19. века испољава се у начину размишљања и стилу живота. Европеизација градова, утицала је и на промену свакодневних навика и организовање слободног времена, које је провођено у природи и на путовањима у друге крајеве. Промена здравствених схватања о мору као лечилишту, утицала је на све бројније одласке на летовања у периоду између два светска рата. Након Другог светског рата, путовања из личног задовољства и ради одмора постала су потреба свих слојева становништва. Одмор на Јадрану, омољеној летњој дестинацији, као и одмор на језерима и оближњим рекама, бањама и планинским регијама били су остварење сна већине људи.

 • Мали концерт духовне музике

  7. јул 2017.

  Српско певачко друштво у Руми 7. јула 2016. годинеДанас, на Ивањдан, "Српско певачко друштво у Руми" одржаће Мали концерт духовне музике у Саборном храму силаска Светог Духа на апостоле где је 1902. године први пут изведена химна овог Друштва.

  Почетак је у 19.00 часова.

   

 • Представа за децу "Пипи Дуга Чарапа"

  7. јул 2017.

  ПлакатПетак, 7. јул, Хол Културног центра "Брана Црнчевић", 19.00

  "Пипи Дуга Чарапа" је лепа, духовита, весела, интерактивна прича, која говори о необичној девојчици и њеним авантурама. Представа подстиче децу на машту и игру, и оно, што је јако важно, буди свест о једнакости, прихватању различитости, о љубави према свим људима на планети, као и према животињама.

   

 • Бицикли за геронто-домаћице

  6. јул 2017.

  Геронто-домаћице, директро КрасићЦентар за социјални рад Општине Рума у оквиру услуге Помоћ и нега у кући има и програм геронто-домаћице, услугу помоћи за стара инвалидна лица.

  Локална самоуправа је обезбедила 22 бицикла, апарате за мерење притиска и торбице који су данас подељени геронто-домаћицама. Директор Центра за социјални рад Слободан Красић је рекао да ће са новом опремом ова услуга функционисати брже и ефикасније.

  „Имамо 22 геронто-домаћице, то јест у оквиру овог броја имамо једног геронто-домаћина, чији су послови отприлике подједнако подељени по селима и у граду. Имамо око 220 корисника ове услуге. С обзиром да је то доста захтеван посао због разуђености места, ми смо увидели да би то далеко ефикасније и брже било уколико бисмо их боље опремили. Предвидели смо у ту сврху средства за бицике, апарате за мерење притиска и торбице. Локална самоуправа је подржала ову идеју и обезбедила нам средства. Бициклови су коштали око 300.000 динара, а апарати и торбице око 60.000 динара“, рекао је директор Слободан Красић.

 • Румљани учествовали на међународном фестивалу фолклора у Бугарској

  6. јул 2017.

  Златна плакетаДечије групе Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме ових дана су боравиле у бугарском летовалишту Златни Пјасци. Повод за одлазак је био међународни фестивал фолклора „Балкан Фолк Фест“ који се одржава десетак година заредом. Група од око 40 деце је боравила у Хотелу „Зора“, а својим наступима је одушевљавала бугарску публику. Представили су се играма Црноречја и играма Сврљига. На фестивалу су гостовале и групе из Пољске, Бугарске итд. Бројна познанства, склопљена пријатељства, незаборавна дружења после наступа и прегршт успомена понели су Румљани са још једног путовања.

 • Јавни позив за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини

  5. јул 2017.

  У складу са Законом о пољопривредном земљишту и Правилником о условима и поступку давања у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини Комисија за израду Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Рума, расписује јавни позив свим физичким и правним лицима, којим обавештава:

  - власнике система за наводњавање, одводњавање, рибњака, пољопривредног објекта, стакленика, пластеника и вишегодишњих засада (воћњака и винограда који су у роду) на пољопривредном земљишту у државној својини и који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање три године (у даљем тексту: пољопривредна инфраструктура) и

  - власнике домаћих животиња, који су и власници, односно закупци објекта за гајење тих животиња на територији јединице локалне самоуправе на којој се право пречег закупа остварује, који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање једну годину (у даљем тексту: сточарство),

  да доставе потребну документацију ради доказивања права пречег закупа на пољопривредном земљишту у државној својини на територији општине Рума за 2018.годину, до дана 31. октобра 2017. године.

  Образац захтева може се преузети сваког радног дана од 8 до 14 часова, у просторијама Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе општине Рума, улица Главна број 107, први спрат, канцеларија број 6 или са сајта www.ruma.rs.

 • Јавни позив за остваривање права коришћења без плаћања накнаде пољопривредног земљишта у државној својини

  5. јул 2017.

  У складу са Законом о пољопривредном земљишту и Правилником о условима и поступку давања у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини, Комисија за израду Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Рума, расписује јавни позив којим обавештава:

  - образовнe установe - школe, стручнe пољопривреднe службe и социјалнe установe да им се може дати на коришћење површина пољопривредног земљишта у државној својини која је примерена делатности којом се баве, а највише до 100 хектара;

  - високообразовнe установe - факултетe и научнe институтe чији је оснивач држава и установe за извршење кривичних санкција да им се може дати на коришћење површина пољопривредног земљишта у државној својини која је примерена делатности којом се баве, а највише до 1.000 хектара;

  - правнa лицa у државној својини регистрована за послове у области шумарства;

  да доставе потребну документацију ради остваривања права коришћења без плаћања накнаде пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Рума за 2018. годину, до дана 31. октобра 2017. године.

  Потребна документација:

  1. Захтев за остваривање бесплатног коришћења без плаћања накнаде потписан од стране одговорног лица
  2. Акт о оснивању установе, односно извод из привредног регистра за правно лице (не старији од шест месеци);
  3. Изјава подносиоца захтева коју површину пољопривредног земљишта у државној својини већ користи без плаћања накнаде (у складу са чланом 61. Закона о пољопривредном земљишту) на територији Републике Србије.

  Образац захтева може се преузети сваког радног дана од 8 до 14 часова, у просторијама Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе Рума, општине Рума, улица Главна бр. 107, први спрат, канцеларија број 6 или са сајта www.ruma.rs.

 • Обележен Дан борца

  5. јул 2017.

  Обележавање Дана борца на Градском гробљу у РумиПолагањем венаца на Градском гробљу у Руми јуче је обележен 4. јул, Дан борца. Венце су као и претходних година положили представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и сродних борачких удружења, политичких партија и грађани.

  Председник СУБНОР-а Oпштине Рума, Томислав Милић, подсетио је да је 4. јула у Београду одржана седница политбироа Централног комитета Комуниситчке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању устанка народа Југославије против фашистичких завојевача.

  „Ми данас као потомци наших славних предака дужни смо да се сетимо бораца за слободу против фашизма, као и свих страдалих у свим ослободилачким ратовима нашег народа. Нека им је слава и хвала“, рекао је Милић.

 • Општина Рума донирала аутомобил Полицијској станици Рума

  4. јул 2017.

  Катарина Томашевић, Слађан Манчић, Влатко Тадић испред Полицијске станице РумаКатарина Томашевић, Слађан Манчић, Влатко Тадић испред Полицијске станице РумаПомоћница министра и начелница сектора за људске ресурсе Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Катарина Томашевић, боравила је данас у Руми где је присуствовала примопредаји возила које је локална самоуправа донирала румској Полицијској станици.

  У циљу унапређења безбедности у саобраћају на путевима на територији Општине Рума, локална самоуправа је донирала Полицијској станици нови аутомобил Шкода Рапид чија је куповина обезбеђена из средстава прикупљених од новчаних казни, изречених у саобраћају и уплаћених на рачун Општине Рума.

  Помоћница министра је истакла да је ово прави начин на који треба да функционише локална самоуправа и Министарство унутрашњих послова на локалу. „Задовољство ми је што у име Министарства унутрашњих послова и министра др Небојше Стефановића могу да присуствујем овако лепом догађају и не само овој примопредаји већ како сам се уверила једној веома успешној и пријатељској сарадњи. Захваљујем се председнику Манчићу што је препознао наше потребе и што нам излази у сусрет“, рекла је помоћница министра Катарина Томашевић.

  Катарина Томашевић и Слађан МанчићПредседник Општине Рума, Слађан Манчић, сложио се да само заједничким снагама и сарадњом може да се унапреди безбедност града. „Полицијска станица ради један од најодговорнијих послова за нашу општину јер брину о безбедности свих нас и бави се сузбијањем криминала. Локална самоуправа им на овај начин излази у сусрет и то је најмање што можемо да урадимо. Ово је пети аутомобил за протекле три године које Општина Рума донира Полицијској станици. Надам се да ће им олакшати рад“, изјавио је председник Слађан Манчић.

 • Оглас - Закуп грађевинског земљишта у сврху постављања монтажних објеката

  4. јул 2017.

  Грађевинско земљиште јавне намене даје се у закуп на одређено време путем јавног надметања у сврху постављања привремених монтажних објеката - гаража у Руми насеље Тивол. 

  Писмена пријава се доставља на адресу Јавном комуналном предузећу "Паркинг и инфраструктура" Рума, улица 27.октобра 38/II поштом или преко писарнице Јавног комуналног предузећа до 4.8.2017. године до 15:00 сати.

  Преузмите Оглас

 • Тројка из блока - Прикупљена помоћ преко пола милиона динара

  3. јул 2017.

  Тројка из блока Рума 2017Други по реду у Руми, хуминатарно-спортски турнир „Тројка из блока“ одржан је у суботу на кошаркашком терену код Дома здравља. Основни мотив за одржавање турнира у Руми је био прикупљање помоћи за вишечлану породицу Ђикић из Путинаца.

  Прикупљено је преко пола милиона динара. На турниру је учествовало 302 такмичара.

  Урош Марковић из хуманитарне организације "Срби за Србе", која је организатор хуманитарно - спортских турнира "Тројка из блока", истакао је да је пре почетка турнира сакупљено преко 400.000 динара.

  „У Руми је прошле године био најуспешнији турнир и по броју такмичара и по броју спонзора. Мислили смо да ове године нећемо моћи да пребацимо тај рекорд, међутим имамо 58 спонзора и донатора, што је заиста најинпресивнија цифра за шест година постојања ове акције. Рума је дефинитивно град „Тројке из блока“ где постоји изузетна енергија и разумевање за ову хуману идеју“, рекао је Урош Марковић.

 • Представа "Женски разговори"

  3. јул 2017.

  PlakatСреда, 5. јул у 21.00 час
  Велика дворана КЦ-а

  Душко Радовић
  Женски разговори
  - комични игроказ -

  Играју: Весна Чипчић, Милан Цаци Михаиловић и Светлана Цеца Бојковић

  У представи, која никога не оставља равнодушним и која ће вас насмејати до суза, улоге су поделили наши познати српски глумци: Весна Чипчић, Милан Цаци Михаиловић и Светлана Цеца Бојковић.

  У питању је урнебесна комедија која редовно пуни дворане и успешно забавља публику. Уз антологијске реченице Душка Радовића, мушке разговоре, женске разговоре, шармантан и, на да све, забаван игроказ троје наших врхунских глумаца доводе до тога да публика увек насмејана напусти салу...

  Улаз слободан

 • Beldocs 2017 - Међунаронди фестивал документарног филма

  3. јул 2017.

  plakatМала дворана Културног центра, од 6. до 12. јула
  Улаз слободан

  Овогодишње издање Beldocs међународног фестивала документарног филма има 89 филмова из 40 земаља света од којих су четири филма међународне премијере. Румска публика ће имати прилику да у оквиру Културног лета погледа 7 филмова са овог фестивала.

  6. јул ЖЕНА И ГЛЕЧЕР, у 22.00 часа
  7. јул АТОС: УКУС НЕБА, у 22.00 часа
  8. јул ЋИЋОЛИНА: КУМА ОД СКАНДАЛА, у 22.00 часа
  9. јул Мр. ГАГА, у 22.00 часа
  10. јул МАРТА И НИКИ, у 22.00 часа
  11. јул ДОБРИ ПОШТАР, у 22.00 часа
  12. јул ИНГРИД БЕРГМАН-ЊЕНИМ РЕЧИМА, у 22.00 часа

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001