img

Vesti

Izložba "Kretanje" Apstraktnost, kolorit i sloboda

img

U okviru Kulturnog leta, u organizaciji Gradske biblioteke "Atanasije Stojković" u Rumi, uz podršku Zavičajnog muzeja Ruma, sinoć je otvorena  izlozba slika umetnice Ivane Strugarević - "Kretanje".

Radovi iz ciklusa "Kretanje" su nešto na čemu autorka radi već šest godina u kontinuitetu, a reč je o apstraktnoj seriji od 34 slike rađene u tehnici ulje na platnu.

Ivani je ovo 19. samostalna izlozba, izlagala je i u zemlji i u inostranstvu, kaze da se nigde nije lako baviti umetnošću, te da za uspeh treba biti svoj, originalan, kreativan i maštovit.

"Rumljani mogu pogledati moje slike iz poslednjeg ciklusa "Kretanje" na kome radim poslednjih šest godina u kontinuitetu. Pre toga sam se bavila nekim drugim temama i jasnijim formama realizma, figuracije, negde sam posle ipak odlučila da se baziram na apstraktnom slikarstvu, jer sam shvatila da je to nešto kroz šta ja mogu da se izrazim. Umetnost treba da bude odraz vremena, a zivimo u modernom savremenom dobu i to umetnost treba da prati", izjavila je Ivana Strugarević i naglasila da je koloritnim ciklusom "Kretanje" svoju umetnost zelela da oslobodi forme.

"Osnovna je boja, više slobode i manje razumevanja od publike to su odlike apstraktnog slikarstva, nisam zelela da idem linijom manjeg otpora i radim ono što je društveno prihvatljivo, što je jasno, na šta reagujemo na prvi pogled. Želela sam da svoju umetnost oslobodim forme, jer smatram da umetnost treba da bude slobodna, ziva, bez ograničenja. Bavljenje ovom vrstom umetnosti nije jednostavno, lako se sklizne u amaterizam i kič, stoga su vazni znanje, obrazovanje i iskustvo. Želim  da ponudim nešto drugačije", kazala je Ivana.

Izlozba se moze pogledati u Zavičajnom muzeju Ruma do 20. avgusta.

Važni linkovi
  • Budžet Opštine Ruma
  • Građanski vodič kroz budžet
  • Javne nabavke
  • Konkursi za projekte
  • Energetski ugrožen kupac
  • Informator o radu
  • Statut opštine Ruma
donor
donor
donor
donor