img

Vesti

Ministar sa rumskim poljoprivrednicima – Zajednički određujemo prioritete

img

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Karajlović u Rumi. Ministar Nedimović je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Bozićem i predsednikom Opštine Ruma Slađanom Mančićem odrzao sastanak sa rumskim poljoprivrednicima na kome je saslušao njihove predloge, sugestije i izlozio planove Ministarstva.

Ja sam ministar za teren, najvaznije je razgovarati sa ljudima, koliko smo propisa promenili baš na osnovu razgovora sa ljudima, jer se na terenu najbolje vidi šta se dešava. Vi na terenu mozete da čujete šta je ustvari zivot, često na Terazijama ili negde u Beogradu ne čuju, nemaju sluha za to i onda dođe do razmimoilazenja stavova ljudi sa terena i onih koji donose odluke, a to je najveći problem. Moram reći da je nekad bilo mnogo više problema nego danas, a to neće niko da prizna“, izjavio je ministar Nedimović.

„Hteo sam da ljude informišem o stanju zitarica i na svetskom trzištu, mi zavisimo od svega toga.Nekih značajnih pomeranja u cenama na današnji dan, kako stoje stvari, ne bi trebalo da bude, a cene su sada na maksimumu koji poznaje poljoprivreda 21.veka. Prosto je neverovatno da je došlo vreme za ratare. Sad samo da bude sve kako treba, da nemamo nepogode, da se opraši kukuruz i da nas Bog vidi na jesen“, kazao je Nedimović.

Slađan Mančić predsednik Opštine Ruma se zahvalio ministru Nedimoviću i pokrajinskom sekretaru Boziću na poseti, naglasivši da je razgovor na terenu sa ljudima najbolji način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

„Na terenu se čuju svi problemi, sve zelje, na osnovu kojih se kasnije kreiraju i kreditne linije i drzavne mere podrške poljoprivrednicima. To je na kraju krajeva politika Srpske napredne stranke i politika predsednika Vučića koji insistira i od ministara i od predsednika opština da razgovaraju sa ljudima. Iz razgovora sa poljoprivrednicima se vidi da je saradnja Vlade RS, Pokrajine, nas na lokalu sa njima dobra. Opština Ruma izdvaja takođe značajna sredstva da pomogne poljoprivrednim proizvođačima i stojimo na raspolaganju svima kroz niz mera koje finansiramo iz budžeta“, rekao je predsednik Mančić.

Čedomir Bozić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napominje da su sastanci sa poljoprivrednicima širom Vojvodine vazni sa aspekta planiranja budžeta za narednu godinu i zbog novih konkursnih linija.

„Na terenu u razgovoru sa poljoprivrednicima dolazimo do dragocenih informacija šta je to što je neophodno ubaciti u nove konkursne linije. Bitno je da postoji ta povratna informacija između sekretarijata i samih poljoprivrednika i da svi ti konkursi budu isključivo namenski za sve ono što poljoprivrednici i očekuju“, istakao je Bozić.

Domaćin današnjeg sastanka u Rumi, zemljoradnik Đura Karajlović, pohvalio je rad resornog ministarstva i dodao da planira da konkuriše za sredstva kojima će modernizovati svoju poljoprivrednu mehanizaciju.

„Čekamo konkurs, ako bude prilike konkurisaćemo za jednu prskalicu. Porodično radimo oko 85 jutara isključivo naše, arendu ne radimo, s obećanjima ministra smo zadovoljni, e sad ako to sve Bog da da bude tako, ima da se radujemo svi. Mi sejemo samo soju i pšenicu, pola jedno pola drugo, kukuruz ne sejemo, ovo sve uradimo sami, niko nam ne treba. Najmanje ulozimo para u to, e sad mozda manje i dobijemo. Cene su super ove godine, daj Boze da ostane i na godinu. Kukuruz je oko 27 dinara, pšenica je 24 bez pdv, soja 84-84,5, isključivo ratarstvo. U suštini ja sam zadovoljan, samo daj Boze zdravlja“, poručio je Karajlović.

Predsednik Opštine Ruma je ministru Nedimoviću i pokrajinskom sekretaru Boziću uručio i prigodne poklone u vidu monografije Rume i monografije posvećene stogodišnjici prisajedinjenja Srema Srbiji.

Važni linkovi
  • Budžet Opštine Ruma
  • Građanski vodič kroz budžet
  • Javne nabavke
  • Konkursi za projekte
  • Energetski ugrožen kupac
  • Informator o radu
  • Statut opštine Ruma
donor
donor
donor
donor