img

Vesti

Etnološko blago Kosova i Metohije u Zavičajnom muzeju

img

U okviru manifestacije "Muzeji za 10" danas je u Zavičajnom muzeju Ruma otvorena izlozba posvećena bogatstvu srpske tradicije. Reč je o gostujućoj izlozbi "Etnološko blago Kosova i Metohije", Muzeja Prištine, sa privremenim sedištem u Beogradu, autorke Mine Darmanović.

Pred rumskom publikom je izlozeno nacionalno blago našeg naroda, deo narodne nošnje i nakita Srba sa Kosova i Metohije, kazala je na otvaranju izlozbe Branislava Konjević, direktorica Zavičajnog muzeja Ruma.

"Posle jučeranje izlozbe posvećene Gomolavi, iz naše severne selimo se u juznu pokrajinu, na Kosovo i Metohiju, gde se, zahvaljujući Muzeju Prištine, sa privremenim sedištem u Beogradu, blize upoznajemo sa etnološkim blagom našeg naroda. U okviru ove izlozbe biće odrzane i đačke radionice sa učenicima nizih razreda. Uz stručnu pomoć oni će praviti magnete koje oslikavati šarama sa kosovskim vezom, motivima sa kosovskih tkanina", izjavila je direktorica Konjević.

Autorka izlozbe kustos - etnolog Mina Darmanović, istakla je da će rumska publika imati priliku da vidi i fotografije originalnih muzejskih predmeta, ali i originalne predmete prevashodno nakit, koji pokazuju svu umešnost i virtuoznost profesionalnih majstora.

"Izlozba se sastoji od fotografija originalnih muzejskih predmeta iz etnografske zbirke prištinskog muzeja. To su delovi nošnje, kompleti nošnji sa KiM i nakit. U vitrinama su izlozeni i originalni predmeti prevashodno nakit za glavu, raznovrsni ukošnjaci, igle, naušnice, nakit za grudi, lanci, broševi privesci, kao onda i čuveni kosovski vez sa rukava, fragment sa rukava zenske nevestinske košulje, to je centralno Kosovo, okolina Prištine, grivne, narukvice, pojasi i pafta. To su sve rukotvorine profesionalnih majstora, nakit kujundžija koji su imali bogatu i dugovekovnu tradiciju u gradovima KiM", rekla je Mina Darmanović.

Izlozba je za posetioce, uz poštovanje preventivnih mera, otvorena sve do polovine juna.

Za Evropsku noć muzeja, u subotu 15. maja, kustos - etnolog Jelena Arsenović odrzaće onlajn predavanje na temu "Zoomorfni i vegetabilni motivi na narodnim tkaninama - verovanje i predanja".

Važni linkovi
  • Budžet Opštine Ruma
  • Građanski vodič kroz budžet
  • Javne nabavke
  • Konkursi za projekte
  • Energetski ugrožen kupac
  • Informator o radu
  • Statut opštine Ruma
donor
donor
donor
donor