img

Vesti

Zanimljive izložbe u Zavičajnom muzeju Spoj istorije i fantastike

img

Angazovana umetnost - najbolje su reči kojima se moze opisati nesvakidašnja izlozba "Hibridni svet Gomolave - nasleđe kao inspiracija", mladog likovnog umetnika Filipa Tkalca.

Svaki posetilac izlozbe krenuće na svojevrstan put od sedam hiljada godina,u kojem će od rane istorije  i arheološkog lokaliteta Gomolova, putovati u budućnost i gde će se kroz prizmu hibridnosti, transhumanizma i transanimalizma sresti sa onim što čovečanstvu moze doneti "Vrli novi svet".

Ovom izlozbom danas je u Zavičajnom muzeju Ruma otvorena manifestacija "Muzeji za 10", čiji je pokrovitelj Internacionalni komitet muzeja za Srbiju i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ove godine je tema "Budućnost muzeja, nove ideje, nove prakse" i u okviru nje muzeji širom naše zemlje prave adekvatne izlozbe, kazala je na današnjem svečanom otvaranju manifestacije Branislava Konjević, direktorica Zavičajnog muzeja Ruma.

" U skladu sa temom ovog puta smo se odlučili za izlozbu "Hibridni svet Gomolave - nasleđe kao inspiracija" autora Filipa Tkalca, umetnika iz Hrtkovaca i izneti su predmeti sa arheološkog lokaliteta Gomolava Hrtkovci iz fundusa našeg Muzeja. Arheolog kustos Uroš Nikolić je upriličio taj deo postavke. Naglasila bih da će biti urađena i radionica sa decom školskog uzrasta 5. i 6. razreda, upravo iz onog perioda koji oni iz istorije proučavaju u petom i šestom razredu od praistorije do srednjeg veka. Jedna radionica će biti "Mitsko biće iz mog dvorišta"", istakla je direktorica Konjević.

Izlozba Tkalca se sastoji od 13 radova, ali ona se ne dozivljava samo vizuelno, jer svaki crtez, prati i originalni tekst, a sve sa ciljem da zaintrigira posetioce  da zapitaju sami sebe zašto, kad i gde je nastao taj novi svet i da li u ovakvoj verziji sveta vide budućnost...

Jedan od najznačajnih nalaza sa Gomolave - statueta dvoglavog idola nastala oko 4.700 p.n.e., inspiracija je i polazna je tačka od koje počinje, ali i sa kojom se u 2.300 godini n.e završava umetnički krug evolucije.

"Serijom ovih radova sam zeleo da prikazem kako bi zapravo izgledala budućnost ukoliko bi drastično upotrebljavali genetski kibernetički inzenjering. Polazna tačka u mom razmišljanju je bila ova dvoglava neolitska statueta, ne samo zato što se ona nalazi na arheološkom nalazištu Gomolava u Hrtkovcima odakle sam ja i tu nalazim neku vezu, nego zato što je ona jedna od najstarijih hibridnih statueta na svetu. Napominjem da nisam ni zagovornik, ni protivnik genetskog kibernetičkog inzenjeringa nego samo zelim da posmatrači kada vide ovu izlozbu, da sami prosude da li je ovo nešto pozitivno ili negativno. Zapravo futuristi su u umetnosti često pokušavali da predvide budućnost i na neki način i ja to pokušavam i pozivam ljude da sami procene da li treba da se igramo sa ovim stvarima ili ne", rekao je Filip Tkalac i napomenuo da su radovi nastali belim suvim pastelom na crnom hameru, dok su propratne skice rađene tušem.

"Smatram da ovim promovišem i arheološko nalazište u mom selu koje ne dobija dovoljno paznje u odnosu koliko bi trebalo, zaista jedno od najvaznijih u ovom delu Evrope", naglasio je Tkalac.

"Ono gde arheologija zastane, a to je neka interpretacija u smislu imaginarnog, tu umetnost nastavlja, tako da ova izlozba nastavlja tamo gde smo mi arheolozi stali", smatra Uroš Nikolić, kustos arheolog Zavičajnog muzeja Ruma.

Pitanje da li je dobro ili loše igrati se sa biološkim i kibernetičkim inzinjeringom nameće se kao tema o kojoj će svaki posetilac izlozbe razmišljati. Izlozba traje do 12. juna.

Već sutra, u okviru iste manifestacije "Muzeji za 10", u Zavičajnom muzeju Ruma od 13 časova biće otvorena izlozba "Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije".

Važni linkovi
  • Budžet Opštine Ruma
  • Građanski vodič kroz budžet
  • Javne nabavke
  • Konkursi za projekte
  • Energetski ugrožen kupac
  • Informator o radu
  • Statut opštine Ruma
donor
donor
donor
donor