img

Вести

Завршена пројектна документација за изградњу нових котларница

img

Print

Стручно радно тело које је формирано од стране председника Општине Рума пре годину и по дана и даље се интензивно бави решавањем проблема система даљинског грејања у Руми.

Завршена је пројектна документација за изградњу нових котларница, за коју је из буџета општине издвојено 5 милиона динара, рекао је председник Стручног радног тела и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

 

„Сада тачно знамо колико кошта свака котларница коју смо планирали у будућем периоду да градимо, то је нешто преко 3 милиона евра у збиру. Нови гасни котао је постављен у котлариници „Центар Север“. На тај начин је побољшана услуга у центру и удео гаса у грејању је повећан што је крајњи циљ, да удео гаса на нивоу целог града повећамо изнад 80 процената. Изградња ове три котларнице је начин на који ћемо то да урадимо. Прва котларница која ће се радити је у насељу Тивол јер је енергетски најнеефикаснија и еколошки најнеприхватљивија. Њена цена је милион и сто хиљада евра и ми смо данас на састанку разматрали могућности финансирања. Постоје одређене кредитне линије чији је гарант Република Србија. Лично мислим да су те кредитне линије повољне из разлога што они губици које ове топлане сада производе и које се мере десетинама милиона динара годишње, могу да се реше на тај начин да се направе енергетски ефикасне котларнице које би укључивале шире подручје, у Тиволу смо планирали да то буде Средња пољопривредна школа, а да у насељу „Солидарност“ то буде Дом здравља. На тај начин смањили би трошкове, енергетску ефиксаност повећали би на виши ниво, а еколошки аспект је немерљив. На добром смо путу да ово решимо, само молимо грађане за стрпљење“, рекао је Љубишић.

На крају овог инвестиционог циклуса ће остати само да се нађе решење за супституцију мазута мале котларница у зони ЈНА, рекао је Живан Михајловић из ЈП „Стамбено“.

 

Добијене су локације за све три котларнице, обезбеђени су прикључци за гас, струју и воду, урађени су сви потребни детаљни елаборати за добијање грађевинске дозволе, елаборати за противпожарну инспекцију и студија оправданости инвестиције. Очекујемо да ће врло брзо кренути са реализацијом“, изјавио је Михајловић.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor