img

Вести

Награђени најбољи - 23. Међународно такмичење соло певача „Никола Цвејић"

img

Print

60-aк најталентованијих соло певача из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске представило се румској публици на овогодишњем 23. по реду Међународном фестивалу „Никола Цвејић“, који је одржан уз покровитељство Општине Рума и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Дводневни престижни музички догађај, који се одржава у спомен на вокалног педагога и великана наше и интернационалне оперске сцене Николу Цвејића, завршен је вечерас традиционалним концертом овогодишњих победника.

Румљани су великим аплаузом наградили најбоље соло певаче, али и чланове жирија, а као и свих претходних година посебна част указана је професору емеритусу др Радмили Бакочевић, српској оперској диви.

Председница Фонда „Никола и Марица Цвејић” Виолета Панчетовић Радаковић, поносна је великим одзивом младих уметника и квалитетом њихових изведби.

„Још један сјајан фестивал у Руми, граду који добро познаје уметничке вредности. Ове године по први пут жири је одлучио да нема лауреата такмичења. Ми смо донели такву одлуку зато што многи заиста, врсни певачи, баш због короне, нису наступили. Уједно смо и награђеним младим људима дали простора да посвећено раде у наредној години и завреде  награду лауреата. Сви претходни лауреати овог такмичења су већ у озбиљним каријерама већина њих и ван граница наше земље и ми смо заиста поносни на њих“, изјавила је Виолета Панчетовић Радаковић.

Првакиња опере Народног позоришта у Београду и председница Музичке оперско театарске организације „МОТО“ Наташа Јовић Тривић напомиње да су ова времена јако тешка за младе људе, генерално наша културна сцена је у једном кризном тренутку, те је стога изузетно важно да постоје овакви фестивали који ће младим људима да помогну да се афирмишу, да науче да буду на сцени.

„Главни проблем младима је што у школи немају довољно простора да стичу парксу, а када дођу на професионалну сцену од њих се очекује да знају све. Румљани су у петак имали прилику да уживају и у првој српској опери „На уранку“. Важно је за младе људе да стичу искуство, да певају, а за публику да схвате да та опера није так нешто страшно, да је то нешто занимљиво, пријемчиво, заправо да им представимо да је опера краљица свих уметности, јер су све уметности у њој обједињене“, поручила је Наташа Јовић Тривић.

Списак награђених

 
donor
donor
donor
donor