img

Вести

Успешно реализована оперативно-тактичка вежба "Систем 2021"

img

Print

-Општина Рума је са свим својим капацитетима показала спремност и увежбаност за деловање у ванредним и непредвиђеним ситуацијама, оценио је Слађан Манчић командант Штаба за ванредне ситуације и председник Општине Рума, након данашње оперативно-тактичке вежбе "Систем 2021", која је спроведена под патронатом Министарства унутрашњих послова.

Подсетимо, наша Општина је једна од 50 локалних самоуправа у Србији које су данас узеле учешће у оперативно-тактичкој вежби субјеката и система заштите и спасавања "Систем 2021", којом се проверава спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће субјеката из система заштите и спасавања.

"Показна вежба је организована директно под наредбом министра Александра Вулина и осећам потребу да му се захвалим, јер смо имали прилику да покажемо спремност у решавању непредвиђених ситуација. Конкретно у нашем случају, симулирано је цурење опасних материја у Индуструјској улици, у компанији Јакоб Бекер, а од насталих испарења је био угрожен западни део улице Мише Убоје, те се приступило и евакуацији становништва и збрињавању у Спортском центру "Рума". Комуникација свих чиниоца, људи из Сектора за ванредне ситуације из Сремске Митровице, полиције, ватрогасно - спасилачке бригаде, људи из локалне самоуправе, општинског Црвеног крста, Дома здравља, надлежних јавних предузећа је била одлична, деловало се правовремено, показали су да знају да на прави начин реагују у кризним ситуацијама. Свима њима упућујем захвалност на добро реализованој вежби, посебно волонтерима и грађанима, није било панике, сви су били на висини задатка. Наравно захвалност дугујемо и господину Душану Дрљачи који је начелник нашег општинског штаба. Министар Вулин је вежбу на нивоу целе територије оценио са четири, тако да можемо бити задовољни", изјавио је по завршетку вежбе Слађан Манчић, командант општинског Штаба.

Хронолошки опис тока данашње вежбе:

Око 10 часова у компанији Јаков Бекер догодио се акцидент. Истиче водени раствор натријум хидроксида, а настала испарења угрожавају житеље западног дела улице Мише Убоје.

Штаб за ванредне ситуације проглашава ванредну ситуацију на делу територије и доноси неколико аката о укључивању свих релевантних чиниоца у решаве кризне ситуације.

На терен излазе ватрогасно - спасилачке службе, припадници министарства унутрашњих послова, дежурне службе Дома здравља, збрињавају се повређени радници, а истовремено се на стручан начин санира проблем са натријум хидроксидом и опасна материја се претаче у нове судове.

Место акцидента обилазе чланови Штаба.

"Изашли смо на лице места, у компанију Јакоб Бекер после 30 минута морам да честитам јединици Ватрогасно спасилачке јединици која је успела да успостави редовну ситауцију, у смислу да је течност која је исцурела враћена у танк у којем и треба да се налази, наравно људи из Водовода и фирме Јакоб Бекер су били од велике помоћи и још једном им само честитам на успешно обављеном задатку. Заустављено је цурење опасне течности ван посуда, а надлежне службе су показале професионалност и одреаговале су у кратком року на прави начин", казао је председник Манчић након обиласка места.

Екипа Цивилне заштите Општине Рума заједно са Црвеним крстом започиње евакуацију становништва у делу улице Мише Убоје. Повређенима се на лицу места указује прва помоћ, а затим се аутобусима превозе на место збрињавања у Спортски центар "Рума".

"У складу са улогом коју Црвени крст има обучени волонтери помажу јединицама Цивилне заштите 4. МЗ у евакуацији и збрињавању породица које су захваћене овим акцидентом. До сада је евакуисано 20 лица из кућа у западном делу улице Мише Убоје, и они ће по реду хитности бити превезени у Спортски центар, где ће се наставити са пружањем помоћи", рекао је Саша Радивојевић, секретар румског Црвеног крста.

Повереник Цивилне заштите Александар Бундало истакао је да су представници Цивилне заштите несебично прискочили у помоћ, професионално одрадивши задати задатак спашавања локалног становништва од евентуалних последица штетних по здравље, услед акцидента у фирми Јакоб Бекер.

После санирања акцидента у компанији Јакоб Бекер, успешне евакуације и збрињавања становништва Штаб наставља да прати ситуацију на терену, по констатовању правовременог деловања у непредвиђеној ситуацији свих релевантних чинилаца, проглашава се крај вежбе.
donor
donor
donor
donor