img

Вести

Обележена 77. годишњица ослобођења Руме

img

Print

У Руми се данас прославља 77. годишњица од ослобођења нашег града у Другом светском рату.

По традицији представници Општине Рума, СУБНОР-а и других сродних борачких организација, политичких партија, представници удружења пензионера, представници Јеврејске Општине Нови Сад, аташе Руске Федерације у Србији Глеб Талер, гарнизон Сремска Митровица и бројни грађани положили су венце на спомен обележје жртвама Другог светског рата, на Градском гробљу у Руми.

"Данас славимо слободу и одајемо почаст нашим храбрим прецима који су као припадници Народноослободилачке војске у садејству са Црвеном армијом водећи тешке борбе ослободили Руму 27. октобра 1944. године након четири године окупације. Захваљујући њиховој храброј борби, али и жртви, ми данас живимо у слободној земљи. Слобода је највећа тековина коју су нам наши преци оставили. Зато је наша дужност и обавеза да чувамо слободу своје земље и свог народа који се увек борио против репресивних идеологија", рекла је заменица председника Општине Рума, Александра Ћирић.

Окупили смо се данас да обележимо 77 година од ослобођења нашег града у Другом светском рату, да положимо венце и поклонимо се сенима наших предака, бораца антифашиста који су уградили своје животе у темеље слободе коју данас уживамо, рекао је у свом обраћању Томислав Милић, председник СУБНОР-а Општине Рума. 

"На данашњи дан евоцирамо успомене и историјске чињенице и будимо сећања која су обележила то време и  исписала нашу тешку и надасве славну историју  са којом можемо да се дичимо и поносимо захваљујући нашим одлучним и храбрим прецима. Задатак свих нас је да увек доследно и енергично у свим ситуацијама заступамо историјску истину о ослободилачкој борби нашег народа из прошлости и тај дух пренесемо млађим генерацијама за будућност.  Народ који не чува своју историју неће имати ни своју будућниост", рекао је Милић. 

Руски аташе, Глеб Талер је поручио да треба очувати културу сећања на те људе и догађаје који су дали своје животе за нашу слободу.

"Сведоци смо покушаја фалсификовања историје и историјских чињеница и ми смо сигурни да је сваки тај покушај опасан. Руска држава ће увек памтити овај народ који се увек раме уз раме борио са непријатељем. Хвала и живело руско-српско пријатељство", изјавио је Талер.

Након одавања поште, минутом ћутања, свештенство Српске православне цркве служило је молебан страдалим суграђанима.

Венци су данас положени и на спомен плочу некадашње румске Синагоге која је срушена у Другом светско рату, а налазила се на месту где је данас зграда ЈП "Стамбено".

Полагању венаца претходила је и пригодна свечаност у румском Културном центру, уз кратак историјски осврт на тешке ратне године, акценат је био на важности поштовања храбрих хероја и невиних жртава који су своје животе положили у борби за слободу у којој сви уживамо.

"Наша је обавеза да младим генерацијама пренесемо поруку, односно, да их васпитавамо тако да живе и раде по идеалима за које су пали наши славни преци. Да им покажемо да имају на кога да се угледају, својим делима они су нас оставили на бољој страни света. Те младе генерације морају знати да култ сећања неопходно сачувати и неговати. Сви ти наши хероји који су извојевали слободу у којој уживамо, нису умрли узалудно све докле их се ми сећамо", поручила је Драгица Ковачевић, председника УО СУБНОР-а.

Да подсетимо, села румске општине и сам град ослободила је 16-а војвођанска дивизија, на чијем челу је био народни херој Марко Перичин Камењар. Немачко-усташке снаге су у октобру 1944. године организовале у Срему седам одбрамбених линија, од којих је једна била на каналу Јарчина од Јарка, преко Добринаца и Доњих Петроваца до Фрушке горе. Прва, Друга и Четврта војвођанска бригада водиле су борбе на овим положајима (на прилазу Руми) 24. и 25. октобра. Битка за Руму почела је почела већ у преподневним сатима 26. октобра. У четворогодишњем Народноослободилачком рату живот за слободу је из града Руме дало 594 становника.
donor
donor
donor
donor