img

Вести

Манифестација „Михољски сусрети села“

img

Print

Михољски сусрети села“ је манифестација у коју се укључила и румска општина са својих 16 села, а реч је о пилот пројекту Министарства за бригу о селу. Манифестација је одржана данас у Дому културе у Хртковцима, а намера је да постане традиционална.

"Циљ манифестације је неговање традиције и обичаја руралних крајева румске општине представљањем и излагањем рукотворина и предмета израђених старим занатима. Такмичарски део програма обухватио је надметање у певању, рецитовању, ликовним и литерарним радовима, изради столњака и спремању погаче. Ова манифестација треба да освежи сећање на живот у селу, који се никада није сводио на куповину намирница, већ је све било лична или породична мануфактура", каже Татјана Дошен, директорка Туристичке организација Рума. Туристичка организација и Културни центар „Брана Црнчевић“ су организатори ове манифестације, а покровитељ Општина Рума.

Отварању су присуствовали Стеван Ковачевић, председник СО Рума и Александра Ћирић, заменица председника Општине. Стеван Ковачевић је указао да је манифестација замишљена тако да подстакне све оне који учествују у доношењу одлука, да свест о потреби ревитализације наших села буде једна од водиља у тим активностима.

"Српско село са својим економским и људским потенцијалима одувек је било један од ослонаца укупне стратегије одрживог разоја Србије и надам се да ће тако бити и убудуће. Нажалост, имамо депопулацију, старење села, мада то није само тренд специфичан за Србију. Али ни то није разлог да нас оправда и амнестира. Морамо доносити мере како би селу вратили место које му припада", поручио је Ковачевић.

"Ова манифестација показује да румска села имају потенцијал и да постоји стваралачки потенцијал у њима, а на нама је да тај потенцијал негујемо. Крајњи циљ нам је да вратимо живот у село и да село буде ослонац развоја наше Србије", истакао је Стеван Ковачевић.

"Циљ ове манифестације је чување традиције и народних обичаја којима је наша историја богата. Наше поднебље, које карактерише мултикултуралност, је свакако веома значајно и треба неговати и презентовати ту различиту културу и традицију народа који су одувек живели на овом поднебљу", сматра Александра Ћирић, заменица председника Општине.

Она је додала да смо, на жалост, сведоци миграција из села у град што је узроковало изумирање живота на селу, превасходно због неких нових технологија и начина живота.

"Овај пројекат има за циљ управо да се оживи традиција и неговање обичаја који су везани за наше сремско село и желим да се и наредне године видимо у још већем броју и на неком другом месту", поручила је Александра Ћирић.

Посетиоци манифестације су могли да виде штандове удружења жена из румске општине које су приказале своје рукотворине, али ту су били и представници хртковачке основне школе са својим производима насталим од биља из њихове баште: соковима од нане и зове, биљним чајевима, као и слатким од шумских плодова и ароније.

У програму су учествовали ученици ОШ „Милош Црњански“ из Хртковаца, као и фолклорни ансамбли.

 
donor
donor
donor
donor