img

Вести

Положени венци на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу

img

Print

Представници СУБНОР-а, Општине Рума, борачких удружења и грађани из сремских општина присуствовали су данашњој традиционалној свечаности у Стејановцима, где су положени венци на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу, на мосту размене код Стејановаца. Венци су положени у знак сећања на размену заробљеника, партизана и Немаца, 1943. године на стејановачком путу. Биволаревић је тада разменио 28 немачких војника за 64 партизана(према неким изворима 62).

Томислав Милић председник СУБНОР-а Општине Рума је подсетио да је то била прва званична размена заробљеника са Немцима на овим просторима.

"Пошто је ово била прва размена ратних заробљеника између партизанских јединица и немачких окупационих снага у Другом светском рату на овим просторима, Немци су тим чином партизанске јединице признали као регуларна војску антихитлеровске коалиције", рекао је Томислав Милић.

Са поносом се сећамо и говоримо о антифашистичкој борби наших предака који су дали велики допринос за слободу своје земље и свог народа, рекла је Александра Ћирић, заменица председника Општине Рума.

"Овај споменик потврђује да је на простору Срема дејствовао јак и добро организован народноослободилачки покрет коме је и потврђен легитимност 2. септембра 1943. године разменом заробљеника и који је дао значајан допринос у борби против фашизма на територији читаве земље. Уједно, то је и показатељ да се српски народ увек борио против репресивних идеологија које су угрожавале право на слободу читавог човечанства", изјавила је Александра Ћирић.

Док имамо сећање на наше пале борце и догађаје којима смо обележили своју историју не треба да се плашимо да ће они који покушавају да историју фалсификују да ће у томе успети, поручио је Стеван Ковачевић, председник Скупштине општине Рума.

"На нама је, на нашим савременицима, али пре свега нашим будућим поколењима, да се оваквих догађаја, подвига, хероја и жртава Другог светског рада увек присећамо јер само негујући сећање на њих ми оживљавамо и дајемо смисао и њиховој борби и њиховој жртви", рекао је Стеван Ковачевић.
donor
donor
donor
donor