img

Вести

Представљање књиге "А где је излаз Господо" - Атипично поетско вече у ком су Румљани уживали

img

Print

У препуном Великом холу Културног центра "Брана Црнчевић" познати румски новинар Мирослав Бата Нинковић представио је румској читалачкој публици своју прву збирку песама "А где је излаз Господо".

У несвакидашњој поетској вечери, украшеној музиком, публика је, поред Батиних ауторских стихова, уживала и у мини концерту који је он припремио заједно са својим пријатељима. Спој Нинковићевих стихова са песмама Штулића и Балашевића направио је интимну атмосферу, која никог није оставила равнодушним.

Нинковић је истакао да је дуги низ година писао поезују и да је она била неко средство којим је исказивао своје емотивно стање и поглед на свет који га окупира, али да није имао амбције да песме, расуте по фиокама и ладлицама, обједини у књигу. Једноставно писао је песме за своју душу и то донекле објашњава зашто се на књижевни првенац, који је посветио својим ћеркама Ивани и Ањи, чекало толико дуго.

"Имам периоде и по пет, шест месеци да не напишем ни стих, а онда одједном просто се појаве те неке слике које су довољно снажне да желим да их запишем и преточим у једну песму. И као што сам и дао наслов овој збирци песама "А где је излаз Господо" и ја сам покушао кроз те стихове да негде ослободим себе и пронађем излаз из неких својих недоумица, неких својих емотивних стања. Некада су то биле лепе слике, некада мање лепе, али се надам да сам речима успео тај неки емотивни колорит добро представим и да ће ту бити једна палета сасвим пријемчива за све оне који воле поезију", рекао је Нинковић, захваливши се издавачу Градској библиотеци "Атанасије Стојковић", Ненаду Вукелићу, Јовицу Јолету Панићу и Николини Тутуш који су ликовно опремили књигу, илустровали је и лекторисали.

Песме које су чекале деценију и више да буду објављене одушевиле су и књижевну критику. Књижевник Тодор Бјелкић сматра да је лепота Нинковићеве поетске узнесености управо у скоро ноншалантној једноставности каква се данас ретко или уопште не среће.

"Он је самосвојан, оригиналан, језгровитог и богатог израза, са дубоком потребом и свешћу да зна шта жели да постигне и, што је најважније, Нинковићева поезија је -уметност. Најкраће речено, Рума, као исходиште, многих уметника, са именом и гласом, моћи ће од сада, слободно то кажемо, по свему судећи, да се поноси и са једним Мирославом Нинковићем. Наравно, са уверењем да ће аутор потврђивати свој реноме и другим делима која, сигурни смо, чекају да изађу из тајних претинаца пишчеве душе. Добродошла, оваква каква си, Нинковићева поезијо", узвикнуо је Бјелкић.

Рецезент књиге и књижевник Јаника Печи је казао на представљању књиге да у Нинковићевој поезији постоја два основна, централна мотивска круга: жена и песников однос према њој и љубавном осећању, као и самонаметнути аутсајдерско - посматрачки однос према друштву, савременој стварности и свом месту у свему томе.

"Висок уметнички ниво, богата песничка инвентивност, разновсност израза и исказа, пуноћа поетских слика и висока артифицијелност, главне су одлике ове поетске збирке која изненађује својом целовитошћу и снагом. Верујем да нећу погрешити ако кажем да је "А где је излаз Господо" књига за праве поетске сладокусце", сматра Печи и напомиње да су ретки песнички првенци које је са оваквим уживањем прочитао.

Најзаслужнија за то што је књига угледала светлост дана је Градска библиотека "Атанасије Стојковић", установа која годинама ради на афирмацији завичајних писаца, па је тако и издавач књижевног првенца Мирослава Бате Нинковића. Директор румске библиотеке Жељко Стојановић је нагласио да у Руми нема кризе читања.

"Овакав број посетилаца као вечерас на представљању књиге "А где је излаз Господо" мало где је могуће оставарити и то само потврђује тезу да је књига увек радо виђена међу Румљанима. Потврђујемо још једном наше грађанско опредељење да нам је култура на првом месту", поручио је Стојановић.

Сви љубитељи поезије књигу "А где је излаз Господо", у којој је објављено близу 50 песама, могу купити, или пак изнајмити, у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић".
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor