img

Вести

"Приче из Главне улице" – Историјски осврт на Руму са краја 19. и почетка 20. века

img

Print

"Приче из Главне улице" у излагању кустоскиње историчарке и заменице председника Општине Рума Александре Ћирић, приближиле су вечерас румској публици у Завичајном музеју Рума атмосферу нашег града са краја 19-ог и почетка 20-ог века.

Инспиративно, интересантно и помало носталгично излагање, како га је окарактерисала директорица Завичајног музеја Бранислава Коњевић, подсетило је оне старије Румљане на једну прошлу епоху историје нашег града, док су они млађи имали прилику да  науче нешто ново.

Кустоскиња Александра Ћирић подсетила је публику да се до средине 19. века Рума развила у једно од највећих градских насеља на простору Срема, а као трговачки и привредни центар својим изгледом добија елементе развијеног средњеевропског града. У фокусу излагања биле су румске породице које су живеле у центру Руме, у Главној улици, чије су репрезентативне куће сведочиле о привредном, економском и културном развоју Руме.

„Угледни трговци, чиновници, лекари постају власници већине парцела у централном градском језгру. У Главној улици се од друге половине 19. века почињу градити велелепни стамбено-пословни објекти - грађанске куће. Величина и спољашњи изглед кућа остављали су печат друштвено економског статуса власника куће“, казала је Александра Ћирић детаљно приповедајући о породицама Критовац, Николајевић, Ристер, Ђуричић, Остојић, Каракашевић, Ђуришић, Максимовић, Хондл и другим које су оставиле значајан траг у историји нашег града.

Вечерашње предавање одражано је у оквиру манифестације Културно лето 2021.
donor
donor
donor
donor