img

Вести

Обележен 4. јул - Дан борца

img

Print

На Градском гробљу у Руми, на споменик жртвама из Другог светског рата, венце су данас положили представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а, сродних борачких организациjа, политичких странака и грађани.

Александра Ћирић, заменица председника Општине је истакла да 4. јул заузима значајно место у нашој историји и тај датум не сме и неће бити заборављен.

„На данашњи дан пре 80 година донета је историјска одлука о покретању борбе против фашизма и тај датум је веома значајан за Други светски рат, за слободарску борбу против фашизма. Наша је дужност и обавеза да славимо овај дан и празник, ми данас одајемо почаст и поздрављамо наше храбре прeтке захваљујући њиховој борби ми данас живимо у слободној земљи и чувамо тековине антифашистичке борбе“, казала је Александра Ћирић.

Окупљенима се обратио и Стеван Ковачевић, председник СО Рума и рекао да је наш народ на тај дан бирајући између понизности и ропства и достојанства и слободе, изабрао достојанство и слободу, свестан тога да се до тих вредности стиже само упорном и храбром борбом уз многе жртве.

„ Наш народ је тај избор платио скупо, милионима жртава и огромним материјалним разарањима, а значајне жртве у том рату су дали и наши суграђани. Зато се свих ових година на данањи дан окупљамо на овом месту које мора да постане један светионик слободе и подсећамо се њихових жртава. Слобода је имала своју цену и ми се морамо сећати тих жртава и због наше будућности и будућих генерација, јер смо сведоци све упорнијих напора да се историја ревидира, да они који су били на погрешној страни историје се представљају као носиоци светских историјских вредности, а тим ревизионизмом је највише погођена жртва коју је поднео наш народ, ми немамо право да ћутимо и ту жртву заборавимо“, поручио је Ковачевић.

Председник општинског СУБНОР-а Томислав Милић сматра да свако деградирање значајних датума нашег народа, није ништа друго него ниподаштавање сопствене историје, те да није само обавеза борачких организација, него свих, укључујући и државу, да се сви историјско значајни догађаји достојно обележавају, пре свега  из поштовања према онима који су своје животе дали за своју државу и слободу.
donor
donor
donor
donor